Milanović: Srbi su otišli iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu, nije ih protjerala hrvatska vojska

Region 05.10.2021, 13:31 05.10.2021, 14:03
Milanović: Srbi su otišli iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu, nije ih protjerala hrvatska vojska
© AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je nedavnu izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja se osvrnula na raniju Milanovićevu izjavu kako je on predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Ja ne slušam ni njezine izjave niti izjave bilo kod od tih 'junaka doba zlog' u Srbiji. Jedina osoba koja ustvari govori kroz svoje razne derivacije je predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić), ovo sve drugo su njegovi potparoli. Tako da s njima nema smisla ulaziti u polemiku, izjavio je Milanović.

Na tezu Ane Brnabić kako bi zbog ove Milanovićeve izjave mogla reagirati Europska unija, Milanović je rekao: "Mi smo Europska unija, nisu oni i ako se ovako nastave ponašati, pitanje je kad će biti.”

Hrvatski predsjednik je Anu Brnabić nazvao potparolkom predsjednika Srbije te joj zaželio dobrodošlicu u selo Stara Baška, istaknuvši kako je to mjesto njegovih, ali i Brnabićkinih predaka i mjesto gdje je nastala Baščanska ploča.

Na pitanje o upozorenjima predstavnika Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova o problematičnom odnosu prema hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Srbiji, Milanović je rekao kako Hrvatska ne može određivati što će pisati u knjigama i udžbenicima u Republici Srbiji, prenosi AA.

- Ali mi možemo početi razmišljati o recipročnim mjerama jer naše ruke su bile jako raširene. Hrvatska zaista ima visoke standarde zaštite i potpore manjinama. Takav odnos prema Hrvatima u susjednim državama očito ne postoji, rekao je Milanović.

Poručio je kako su Bunjevci formirani kao hrvatski korpus te dodao kako je „Subotica grad u Srbiji”.

- Taj narod (op.a. Srbi) je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu. Nije ga potjerala Hrvatska vojska jer nije ni stigla, čak i da je imala takvu namjeru, zaključio je Milanović.

komentari (0)