Milanović tokom samita Procesa Brdo-Brijuni negirao genocid u Srebrenici

Region 14.09.2022, 12:39
Milanović tokom samita Procesa Brdo-Brijuni negirao genocid u Srebrenici
© AA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, na radnom ručku u okviru sastanka Procesa Brdo-Brijuni koji je u ponedjeljak održan u Sloveniji, negirao je genocid u Srebrenici.

Prema pisanju N1, Milanović je ponovio svoju raniju izjavu da u Srebrenici nije bio genocid te je rekao "da ima raznih vrsta genocida, ali da se on nije desio u Srebrenici".

Na njegovu izjavu je oštro reagovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koga su podržali i ostali lideri prisutni za stolom koji su upozorili Milanovića da je istina o julu iz 1995. godine u Srebrenici potvrđena pred Haškim sudom te da se uopće ona ne treba propitivati.

Ovu izjavu Milanovića podržao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji često negira genocid u Srebrenici, uprkos zakonu o negiranju genocida koji je nametnut od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

Milanovićeva izjava izazvala je brojne reakcije, pa se tim povodom oglasila i Islamska zajednica u BiH, koja je saopćila da je "negiranje genocida i pred međunarodnim sudovima utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini uvreda za sve preživjele žrtve, naročito majke Srebrenice, ali i podrška počiniocima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine".

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputili su pismo Milanoviću u kojem su naveli da "poruke koje sada šalje u 21. vijeku, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govore da je nacionalista i jedan nedorastao političar u današnjoj Evropi".

Balkan News

komentari (0)