Milanović u Sisku: Islamski kulturni centar kao most koji spaja ljude iz Hrvatske i BiH

Region 08.09.2022, 14:40
Milanović u Sisku: Islamski kulturni centar kao most koji spaja ljude iz Hrvatske i BiH
© AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako Islamski kulturni centar u Sisku posmatra kao most koji povezuje ljude iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Programu otvorenja prisustvovale su delegacije nekoliko zemalja, uključujući Turkiye i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Milanović je kazao kako je Islamski kulturni centar još jedan korak u izgradnji kulture dijaloga, mira, razumijevanja i prijateljstva između naroda i religija.

”Ovdje u starom hrvatskom gradu Sisku, gdje su se prije mnogo stoljeća ukrštali putevi i mačevi velikih svjetskih sila, religija kršćanstva i islama, danas vlada mir, prijateljstvo i danas otvaramo jedan spomenik kulture, spomenik modernosti, spomenik islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj, zemlji otvorenoj, demokratskoj, otvorenoj za sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora“, kazao je Milanović.

Naveo je kako je lako biti isti među istima, ali da je izazov biti s onima koji su drugačiji.

Podsjetio je kako je u Sisku desetljećima živjela brojna, vitalna, živa, u hrvatsko društvo integrirana islamska zajednica, a opet svoja, posebna i sa svojim identitetom.

Istakao je kako kada je bilo najteže, u jesen 1991. godine, sugrađani Siščani islamske vjeroispovjesti bosanskog, bošnjačkog porijekla i veza stali su u odbranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom, hrvatskim braniteljima.

Dodao je kako su bili braća po oružju mada različitih religija, ali istog duha.

“Ovaj spomenik, ovaj islamski centar spomenik je njima, njihovoj hrabrosti, njihovom patriotizmu, njihovoj vjeri u bolje sutra, domovinu, da se nesporazumi prošlosti izbrišu i zaborave, da se iz njih nešto nauči i da živimo mirno, da nam bude i dosadno ako treba, samo da nevolja stane”, kazao je Milanović, piše AA.

Smatra kako je centar doprinos tome.

”Ovaj centar vidim kao spomenik koji nas povezuje kao most između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i lokalnih pripadnika islamske zajednice prije svega, ali i ljudi koji žive preko Une jer kroz povijest bili smo puno više zajedno nego odvojeni“, kazao je Milanović.

komentari (0)