Ministrica odbrane S. Makedonije: "Niko ne bi mogao garantovati sigurnost zemlje da nije članica NATO-a"

Petrovska je povodom tri godine od članstva Sjeverne Makedonije u NATO-u govorila o pogodnostima i pozitivnim promjenama u zemlji, zatim o modernizaciji Vojske te zemlje ali i od odnosima Sjeverne Makedonije i Turkiye

Region 27.03.2023, 11:56 28.03.2023, 14:37
Ministrica odbrane S. Makedonije: "Niko ne bi mogao garantovati sigurnost zemlje da nije članica NATO-a"
© AA

Niko ne bi mogao garantovati sigurnost i stabilnost Sjeverne Makedonije da nije postala članica NATO-a, izjavila je ministrica odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska.

Petrovska je povodom treće godišnjice članstva Sjeverne Makedonije u Sjeveroatlantskom vojnom savezu za agenciju Anadolija govorila o pogodnostima i pozitivnim promjenama u zemlji nakon ulaska u NATO.

- Pogodnosti možemo podijeliti u nekoliko kategorija. Institucije su prvo dobile priliku da učestvuju u donošenju odluka u alijansi, nešto što je zaista značajno. To znači jačanje kapaciteta institucija, u ovom slučaju Ministarstva odbrane, ali i ravnopravno učešće naše vojske sa saveznicima, odnosno sa svih ostalih 29 zemalja članica alijanse. Brojne su pogodnosti u poslovnoj zajednici, radimo na njihovom stalnom unapređenju, na promociji tih pogodnosti, naravno i na motivaciji kompanija da učestvuju na NATO tržištu, koje je najveće tržište na svijetu, rekla je Petrovska.

Naglasila je da niko ne bi mogao da garantuje sigurnost i stabilnost Sjeverne Makedonije da nije postala članica NATO-a, posebno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

- Samom činjenicom da smo dio velikog sistema kolektivne sigurnosti, znači da imamo dodatnu sigurnost, odnosno da smo dio velikog saveza. Da smo ovaj razgovor vodili prošle godine, pa čak i sada, ali u drugim okolnostima, da Republika Sjeverna Makedonija nije članica NATO saveza, vjerujte mi, narativ bi bio potpuno drugačiji. Niko ne bi mogao garantovati sigurnost i stabilnost naše zemlje da nismo dio NATO alijanse, istakla je Petrovska.

Dodala je da je put do ulaska Sjeverne Makedonije u NATO bio dug i mukotrpan, dodajući da se sada dokazuje značaj tih političkih odluka.

- Republika Sjeverna Makedonija je imala sreću da su se u ključnim trenucima donosile zaista važne političke odluke za našu zemlju, a to je i samo članstvo u alijansi potvrdilo. Danas, možemo reći da smo sigurna zemlja, rekla je Petrovska.

NATO nikome nije prijetnja 

Istakla je i da NATO alijansa nikome nije prijetnja i da je takvom mogu smatrati "samo oni sa kojima ne dijelimo iste demokratske vrijednosti, a to je pravo na samoopredjeljenje".

Petrovska je govorila i o aktivnostima koje se poduzimaju na modernizaciji Vojske Sjeverne Makedonije, ističući da je riječ o dugom procesu.

- Modernizacija vojske nije proces koji može trajati samo godinu ili biti završen za nekoliko dana. To je zaista dug proces za koji je potrebno prvo imati dobro planiranje, nešto na čemu se već dugo radi u Republici Sjevernoj Makedoniji, i drugo, da ti planovi budu potkrijepljeni adekvatnom finansijskom podrškom, odnosno adekvatnim budžetom. U Republici Sjevernoj Makedoniji, posebno nakon 2017. godine, učinjeni su ozbiljni koraci u procesu planiranja, ali i modernizacije vojske i ako se uporedi koliki je bio budžet za odbranu prije 2017. i poslije, vidjećete značajnu razliku, kazala je Petrovska.

Podsjetila je da su se države članice NATO-a obavezale da će povećati izdvajanja za odbranu od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2024. godine i da je Sjeverna Makedonija blizu tom postotku, odnosno da je u ovoj godini budžet povećala na 1,86 posto BDP-a.

- Istovremeno, ispunjavamo još jednu ključnu obavezu, a to je da ćemo više od 20 posto budžeta izdvojiti za modernizaciju. U slučaju Republike Sjeverne Makedonije to ne samo da je postignuto, već i premašeno. Već u prošloj i ovoj godini izdvojeno je više od 30 posto finansijskih sredstava koja se koriste za modernizaciju vojske, pojasnila je ministrica.

Dodala je da je pored modernizacije, od ključnog značaja i jačanje ljudskog kapitala, odnosno jačanje vojske.

Podržavamo politiku otvorenih vrata NATO-a

Govoreći o regionalnim pitanjima, Petrovska je rekla da je u interesu Sjeverne Makedonije stabilan Zapadni Balkan i da zemlje ovog regiona nastave sve integracione procese koje su započele.

- Republika Sjeverna Makedonija ima jasan stav u vezi sa širenjem NATO saveza, a to je da podržavamo politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja koja donese suverenu odluku da pristupi NATO savezu, mi ćemo je podržati, kao sve dok ispunjavaju uslove i kriterijume predviđene za to, poručila je Petrovska.

Kazala je i da ruska invazija na Ukrajinu pokazuje da se mir ne daje "jednom i zauvijek" već da su svi dužni da zajednički rade na njemu.

- Republika Sjeverna Makedonija se uvijek zalaže za stabilnost, mir i sigurnost i naše djelovanje ide u tom pravcu, u pravcu garantovanja te regionalne sigurnosti i stabilnosti. Bili smo domaćini dijaloga između Kosova i Srbije. Ponosni smo na to, jer dajemo pozitivan primjer zemlje koja kroz dijalog, kroz rješavanje problema uvijek doprinosi i zalaže se za ono što nam je najvažnije. Podržavamo dijalog između svih zemalja, podržavamo rješavanje problema, a ne njihovo produbljivanje, jer samo tako naše zemlje mogu krenuti naprijed, rekla je Petrovska.

Članice NATO-a imaju čast pomagati jedna drugoj

Govoreći o odnosima Sjeverne Makedonije i Turkiye, Petrovska je navela da se saradnja između dvije zemlje produbljuje u različitim oblastima, uključujući i odbranu.

- Republika Turkiye je uvijek bila pozitivna i uvijek je podržavala Sjevernu Makedoniju od njene nezavisnosti i to je nešto što treba cijeniti. Mi, građani ove zemlje, ali i Vlada, to izuzetno cijenimo. Saradnja koju imamo je neupitna, još više je produbljujemo u raznim sferama, ali i u oblasti odbrane i sa ponosom mogu reći da imamo izuzetno dobru saradnju, naglasila je Petrovska.

Ministica odbrane Sjeverne Makedonije rekla je da zemlje članice NATO-a imaju čast da pomažu jedna drugoj. Prema njenim riječima, pomoć upućena Turkiye nakon katastrofalnog zemljotresa 6. februara odraz je savezništva i prijateljstva.

- To je prije svega odraz naših prijateljskih odnosa, ali i kao članica NATO-a. Obje zemlje su članice NATO-a i imamo neku vrstu, ne bih rekla obaveze, već časti da uvijek pomognemo i pružimo ruku. Snage koje smo slali možda nisu velike u odnosu na kapacitete drugih vojski ili drugih država, ali mi smo zaista odgovorili prema našim mogućnostima i prema onome što nam je bilo na raspolaganju. Poruka koju smo htjeli da pošaljemo je da jedni drugima pomažemo i kada nam je najpotrebnije, jer na ovaj način nastavljamo da njegujemo izuzetno dobre odnose između dvije zemlje, zaključila je Petrovska.

komentari (0)