Mjere štednje: Kosovo uvodi restrikcije za novogodišnju rasvjetu

Rizvanolli je na konferenciji za medije na kojoj je predstavila nove mjere za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, rekla da je prema obaveznim mjerama štednje koje je Vlada Kosova preduzela prije mjesec dana, na Kosovu zabranjena institucionalna dekorativna rasvjeta

Region 18.11.2022, 15:53 20.11.2022, 20:34
Mjere štednje: Kosovo uvodi restrikcije za novogodišnju rasvjetu
© AA

Ministrica ekonomije Kosova Artane Rizvanolli zatražila je od građana i općina da se potrude da što manje koriste dekorativnu opremu tokom novogodišnjih praznika, piše Anadolija.

Rizvanolli je na konferenciji za medije na kojoj je predstavila nove mjere za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, rekla da je prema obaveznim mjerama štednje koje je Vlada Kosova preduzela prije mjesec dana, na Kosovu zabranjena institucionalna dekorativna rasvjeta.

Ona je dodala da Vlada ima poseban plan za dekorativnu rasvjetu tokom novogodišnjih praznika, koji podrazumijeva ograničeno vrijeme rasvjete.

- Što se tiče dekorativne rasvjete konkretno za praznike, planiramo da preduzmemo mere koje ograničavaju trajanje, kao i u kojoj mjeri se ona koristi. Smatram da je veoma važno da općine, ali i građani, obrate pažnju i trude se što je više moguće da trajanje dekoracije i način ukrašavanja, ali i oprema, budu takvi da manje troše, naglasila je Rizvanolli.

Rizvanolli je rekla da Ministarstvo ekonomije radi na kreiranju nove mjere u vezi sa proširenjem šeme subvencija u oblasti energetike. Istakla je da Ministarstvo planira da 2023. godine uloži 30 miliona eura u nove programe efikasnosti koji će obuhvatiti termoizolaciju, izolaciju krovova, zamjenu vrata i prozora, ali i efikasnu opremu za grijanje.

Dodala je i da Kosovo nikada nije bilo aktivnije u regionalnoj saradnji u oblasti energetike. Rizvanolli je rekla da je strateški cilj da se produbi saradnja sa zemljama poput Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske i da se u ovom bloku krene ka zajedničkom energetskom tržištu.

komentari (0)