Mostar: Constantin Popovici i Rhiannan Iffland pobjednici Cliff diving skokova

Region 27.08.2022, 18:43 28.08.2022, 09:55
Mostar: Constantin Popovici i Rhiannan Iffland pobjednici Cliff diving skokova
© AA

Constantin Popovici iz Rumunije i Rhiannan Iffland iz Australije pobjednici su ovogodišnjih Cliff diving skokova sa Starog mosta u Mostaru.

Popovici je u finalnoj seriji dobio jednu desetku, tri devetke i jednom devet i pol, čime je prestigao drugoplasiranog Catalina Predu, također iz Rumunije, te trećeplasiranog Aidana Heslopa iz Velike Britanije.

Australka Iffland je sjajnim skokom za koji je dobila dva puta po 9, dva puta po 9,5, te jednom deset iza sebe ostavila Kanađanke – Molly Carlson na drugom, te Jessicu Macaulay na trećem mjestu.

U vodstvu su pred današnje finale bili aktualni šampioni, Iffland i Hunt. Francuski skakač jučer je za četvorostruki salto sa pola vijka u zgrčenom položaju od sudija dobio sjajne ocjene - 10, 10 i 9,5, a nije zaostala ni Iffland koja je za trostruki salto sa pola vijka dobila 9, 9 i 9,5.

Elita svjetskog Cliff divinga sedmu sezonu uzastopno gostuje u Bosni i Hercegovini, a Mostar je peta ovogodišnja stanica. Mostar je inače lokacija s najdužom tradicijom skokova u vodu, dugom četiri i pol stoljeća, te jedna od rijetkih koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine. Takmičenje u ovom gradu steklo je status istinskog “klasika“, karakterističnog po vatrenoj publici koja itekako poznaje skokove.

Ove godine na Starom mostu je debitovalo troje skakača - Amerikanci James Lichtenstein i Susanna Fish te nezavisna takmičarka Leila Saliamova. Mostar je inače jedina destinacija u historiji prvenstva na kojoj su takmičari sa pozivnicom u debitantskom nastupu završavali na pobjedničkom postolju - Nikita Fedotov (2017) i Catalin Preda (2018).

Do kraja ovogodišnjeg Cliff divinga preostale su četiri stanice. Novost u sklopu takmičenja ovog puta bio je međunarodni cliff diving trening kamp za mlade na kojem su vještine brusili budući šampioni. Upravo je Mostaru pripala čast da bude prvi domaćin kampa.

I ove godine kao i dosadašnjih na platou ispod Starog mosta okupio se veliki broj posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja. Ponovo putovalo se popularnim Red Bull Cliff diving vozom iz Sarajeva.

Pored sportskog spektakla na Starom mostu, ne manjka ni zabave, pa će se na četiri pozornice u Starom gradu, Old Town Street Fest organizirati svirke i nastupe poznatih izvođača.

Veliki posao pri organizaciji skokova Cliff diving serije i ovog puta uradio je Klub skakača u vodu “Mostari“, čiji su članovi i volonteri danima bili kativni kako bi i ovogodišnja mostarska etapa protekla u redu.

Izvor: AA

komentari (0)