MUP Kosova: Policija uručuje opomene vozačima sa KM tablica

Zabrana korišćenja KM tablica na Kosovu bit će realizivana u četiri faze, a prva je počela u ponoć i odnosi se na izricanje opomena. Ova mjera trajat će 21 dan, a nakon toga počet će izricanje novčanih kazni u iznosu od 150 eura.

Region 01.11.2022, 09:59 01.11.2022, 12:02
MUP Kosova: Policija uručuje opomene vozačima sa KM tablica
© AA

Kosovska policija od ponoći vozačima sa KM tablicama na svim graničnim prelazima na Kosovu uručuje opomene kojim ih pozivaju da svoje automobile preregistruju na RKS tablice. Opomene se izriču i vozačima koje policija zatekne u unutrašnjosti Kosova. 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečla pozvao je građane da preregistruju automobile na RKS registarske tablice. Dodao je da će na taj način doprinijeti javnoj bezbijednosti i vraćanju zakonitosti u zemlju.

- Ohrabrujem građane da ne ostanu taoci političkih interesa i kriminalnih grupa, već da iskoriste sve objekte i prijave svoja sredstva u svim registracionim centrima, bez obzira na prebivalište i lokaciju. Vlada Republike Kosovo je posvećena obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava širom zemlje i za sve njene građane bez razlike, istakao je Svečlja.

Od 21. novembra primjenjivat će se takozvane probne registarske oznake, a dan nakon toga KM tablice biće potpuno izbačene iz upotrebe. Vozač automobila sa KM tablicama sa Kosova Almir Đafke, kojem je jutros kosovska policija izrekla pisanu opomenu, rekao je za AA da bez obzira na to neće izvršiti preregistraciju automobila.

- Prilikom prelaza na Jarinju kosovski policajac mi je izrekao opomenu i dao mi ovo pisano upozorenje. Rekao mi je da imam rok od tri nedelje da izvršim preregistraciju inače će mi pisati kaznu od 150 evra. Odluku sam doneo i neću preregistrovati svoj automobil, a šta ću sa vozilom, to ću da vidim, rekao je Đafke.

Zabrana korišćenja KM tablica na Kosovu bit će realizivana u četiri faze, a prva je počela u ponoć i odnosi se na izricanje opomena. Ova mjera trajat će 21 dan, a nakon toga počet će izricanje novčanih kazni u iznosu od 150 eura. U trećoj fazi koristit će se takozvane privremene registarske oznake, a od 21. aprila prema odluci Vlade Kosova bit će zabranjene srbijanske registarske oznake KM, PE, ĐA, PR, GL, UR, PZ i DA koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević rekao je jutros da izricanje opomena neće promijeniti stav Srba sa Kosova, a posebno onih na sjeveru.

- Građani su odliučni i neće izvršiti preregistraciju na RKS tablice. Verujem da je policija upoznata sa raspoloženjem naroda i da nas neće primoravati na RKS tablice. Mi živimo sa pripadnicima policije Direkcije sa severa, delimo i dobro i zlo. Priština je postavila više baza na severu, doveli su specijalne jedinice, možemo očekivati da one uručuju opomene i prve kazne, kazao je Radojević.

Situacija na Jarinju je mirna, saobraćaj se odvija nesmetano. I dalje važi takozvani stiker režim koji podrazumijeva upotrebu bijelih nalepnica kojima vozači prikrivaju srbijanske i kosovske simbole na registarskim oznakama.

komentari (0)