Nakon Novog Pazara - Turska otvara konzulat u Nišu: Doprinijet će razvoju ekonomskih i kulturnih odnosa

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Aksoy je podsjetio kako će konzulat u Nišu biti drugi konzularni ured Turske u Srbiji, dodajući da se razgovara i o pokretanju redovnih letova između Niša i Istanbula...

Region 24.09.2021, 15:14 24.09.2021, 15:22
Nakon Novog Pazara - Turska otvara konzulat u Nišu:  Doprinijet će razvoju ekonomskih i kulturnih odnosa
© AA

Nakon što je nedavno otvorila konzulat u Novom Pazaru, Turska se priprema za otvaranje još jednog konzularnog ureda u Srbiji, u gradu Nišu.

Turski ambasador u Beogradu Hami Aksoy, rekao je novinaru AA, kako će konzulat koji će biti otvoren u Nišu, na jugu Srbije, koristiti turskoj dijaspori koja tom dionicom putuje prema Turskoj, ali istovremeno doprinijeti razvoju komercijalnih, ekonomskih i kulturnih odnosa.

Podsjećajući kako se konzulat otvara prema nalogu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua koji je izdao tokom njegove posljednje posjete Srbiji 31. augusta i 1. septembra ove godine, Aksoy je izjavio da su potrebne inicijative poduzete u srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova te da će otvorenje biti upriličeno u najkraćem mogućem roku.

Aksoy je također podsjetio kako će konzulat u Nišu biti drugi konzularni ured Turske u Srbiji, dodajući da se razgovara i o pokretanju redovnih letova između Niša i Istanbula.

Na ovu temu se putem društvenih mreža oglasila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja se ovih dana sastala sa ambasadorom Aksoyem.

Poručila je kako je prijatno iznenađena inicijativom i zainteresovanošću Republike Turske da u Nišu otvori svoje konzularno predstavništvo, te naglasila kako će ono biti na usluzi turskim državljanima koji putuju kroz Srbiju te da će raditi na razvoju privredne saradnje i dolasku novih investitora u Niš i južni dio zemlje.

komentari (0)