Nastavak izgradnje Centralne džamije u Prištini: Simbol jedinstva srca

Bünyamin Albayrak, savjetnik Ureda za vjerske poslove Ambasade Turkiye u Prištini je rekao da će se u okviru džamije nalaziti parking za oko 250 vozila, konferencijska sala, omladinski centar, biblioteka, čitaonica, kursevi Kur'ana i sale za stastanke

Region 28.11.2022, 10:34 30.11.2022, 14:55
Nastavak izgradnje Centralne džamije u Prištini: Simbol jedinstva srca
© AA

Izgradnja Centralne džamije u Prištini, koju gradi Uprava za vjerska pitanja Republike Turkiye u saradnji sa Islamskom unijom Kosova, se nastavlja. 

U džamiji koja je osmišljena da podsjeća na remek djelo Mimara Sinana i džamiju Selimiju, približno deset hiljada ljudi moći će istovremeno klanjati te će biti najveća džamija izgrađena na Kosovu. 

Bünyamin Albayrak, savjetnik Ureda za vjerske poslove Ambasade Turkiye u Prištini za AA je kazao kak osu osnovi radovi na džamiji završeni i da se nastavljaju grubi radovi. 

Navodeći da će džamija materijalno i moralno doprinijeti Kosovu Albayrak je rekao da će se u okviru džamije nalaziti parking za oko 250 vozila, konferencijska sala, omladinski centar, biblioteka, čitaonica, kursevi Kur'ana i sale za stastanke. 

Albayrak je istakao da je cilj da se što izgradnja džamije sa centrom završi što ranije i da je to poklon muslimana u Turkiye "braći vjernicima na Kosovu" te podsjetio da se džamija prostire na 8.100 kvadradtnih metara. 

Centralna džamija će, ističe se,  po završetku, biti simbol bratstva i jedinstva srca koje se proteže od prošlosti pa sve do budućnosti te će ostati kao trag jedinstva koje traje vijekovima na Balkanu. 

Izvor: AA 

komentari (0)