Nehamer u Beogradu: Evropska unija da se odredi prema Zapadnom Balkanu

Region 17.03.2022, 14:40 17.03.2022, 14:48
Nehamer u Beogradu: Evropska unija da se odredi prema Zapadnom Balkanu
© AA

Kancelar Austrije Karl Nehamer izjavio je danas, poslije sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da je u ovim kriznim vremenima važno da se Evropska unija jasno odredi da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU.

- Za Zapadni Balkan i Srbiju bitno je da se EU jasno odredi, da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU i Evropi. Pregovori su uvijek komplikovani i Austriji je bilo tako, to je težak, intenzivan proces, ali mi moramo raditi na tome da se taj proces ubrza, rekao je Nehamer.

Istakao je da se proces pristupanja EU mora ubrzati, a da Austrija sebe vidi kao most između Zapadnog Balkana i EU.

- Vremena u kojima živimo zahtjevaju da ako imamo prijatelje, da ih privučemo sebi, kazao je Nehamer i dodao da je važno da EU da signal da treba svi da budu zajedno.

Premijerka Srbije rekla je da su razgovarali o ratu u Ukrajini i da zna da u Evropskoj uniji postoji ozbiljna zabrinutost da se kriza ne prelije na Zapadni Balkan, ali da je ona izrazila uvjerenje da Srbija želi da bude "stub stabilnosti".

- Ja sam željela da uvjerim naše partnere u Austriji i EU, da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od onih zemalja koja je stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik i mira i stabilnosti i koliko je to do nas nećemo dozvoliti da se ta kriza prelije na ovaj dio Evrope, poručila je Brnabić.

Nehamer je istakao da je briga bila velika, jer Rusija ima veliki uticaj u regionu, a Kina ima interes da se pozicionira na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje novinara o energetici, Nehamer je rekao da Austrija izuzetno zavisi od ruskog gasa, da 75 odsto struje dobijaju iz obnovljivih izvora energije, a 25 odsto iz ruskog gasa i da se postavlja pitanje kako da se postave prema toj zavisnosti, te istakao da moraju obezbjediti sigurnost ljudima za iduću zimu i da se orijentišu na međunarodnom tržištu.

Brnabić je kazala da će Austriji da bi obezbjedila nezavisnost od ruskog gasa biti potrebno deset godina, a da Srbija, koja također zavisi od gasa iz Rusije, želi da bude što nezavisnija u energetskom sektoru i da je zato počela da gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj.

Upitana o usklađivanju spoljne politike sa EU, Brnabić je istakla da je Srbija do sada usklađena 65 odsto sa direktivama EU koje se odnose na vanjsku i bezbjednosnu politiku, da je po pitanju rata u Ukrajini imala jasan stav, da se uskladila sa deklaracijama koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali ne i deklaracijama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji.

- Mi imamo poseban stav prema tome, jer smo zemlja koja je pretrpjela ozbiljne sankcije, to će kazniti obične ljude, naglasila je Brnabić.

Upitana o odnosima Beograda i Moskve, Brnabić je istakla da su oni tradicionalno dobri, da pored historije, vjere, kulture i tradicije, dvije zemlje povezuje i energetika, te da odnosi Srbije i Rusije nisu mnogo drugačiji nego odnosi zemalja Evrope koje zavise od ruskog gasa.

Naglasila je da kriza u Ukrajini pogađa srbijansku ekonomiju, jer 75 odsto investitora u Srbiji čine kompanije iz EU koje poštuju direktive svojih zemalja i ne mogu da uvoze iz Rusije, niti da u nju izvoze.

Na konferenciji, premijeri Srbije i Austrije govorili su i o ekonomiji, te je Brnabić istakla da je ukupna trgovinska razmjena prošle godine bila 1,3 milijarde evra, što je 28 odsto više nego u 2020. godini i da su investitori iz Austrije sve prisutniji, piše AA.

- Jasno i ponosno mogu da kažem da imamo jednu od najvećih srpskih dijaspora koja živi u Austriji, koji su dobro integrisani, koji tamo rađaju i vaspitavaju djecu i ne zaboravljaju odakle su potekli, poručio je Nehamer.

komentari (0)