Njemačka podržava liberalizaciju viznog režima Kosova

Baerbock je rekla da je sa premijerom Kurtijem razgovarala o reformama koje je pokrenula njegova vlada, te da Njemačka podržava jačanje demokratije, ali da su svi svjesni da se reforme ne događaju preko noći, već je potreban duži vremenski period

Region 11.03.2022, 11:48
Njemačka podržava liberalizaciju viznog režima Kosova
© Facebook

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalenu Baerbock, koja u okviru posjete regionu, na Kosovu boravi zajedno sa specijalnim izaslanikom Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom, primio je premijer Albin Kurti. 

Šefica njemačke diplomatije Baerbock je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kurtijem, kazala da je Njemačka najveći investitor i donator na Kosovu i da želi da se tijesni bilateralni odnosi još više prošire u budućnosti. Kao dokaz da je to ozbiljna saradnja jeste i priznanje vozačkih dozvola što je velika olakšica za građane, dodala je ona.

Kada je riječ o liberalizaciji viza koja također olakšava život građanima, ona je istakla da za Njemačku to nije sporno.

- Kosovo je uradilo svoj posao, sada bi to trebalo da uradi i EU. Ovo nije samo moje lično mišljenje, već smo se tako postavili i u koalicionom sporazumu savezne vlade i na tome radimo kao najveća zemlja u Evropskoj uniji, kazala je Baerbock.

Baerbock je rekla da je sa premijerom Kurtijem razgovarala o reformama koje je pokrenula njegova vlada, te da Njemačka podržava jačanje demokratije, ali da su svi svjesni da se reforme ne događaju preko noći, već je potreban duži vremenski period.

Njemačka ministarska je naglasila da je prije svega potreban napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Istakavši da je svesjna koliko su bolne teme o kojima se razgovara, poručila je da EU i međunarodna zajednica preuzimaju odgovornost ali istovremeno se traži pragmatizam i hrabrost za teške odluke kako bi se novoj generaciji dala mogućnost za bolju budućnost.

Baerbock je kazala i da nema brzog puta i brzog mehanizma za učlanjenje u EU, te da su i Ukrajini i zemljama regiona vrata Evrope otvorena, ali da se moraju uraditi konkretni koraci na jačanju vladavine prava i demokratije, kao i u borbi protiv korupcije.

Vezano za sankcije Rusiji, kazala je da su one važne kako bi se izolovao predsjednik Rusije Vladimir Putin i da se radi na pronalasku alternative za ruski gas i naftu.

Premijer Kurti je informisao njemačku ministarku da se Kosovo pridružilo sankcijama zapadnih demokratija protiv Rusije i Belorusije, te da je izrazilo spremnost da primi 5.000 ukrajinskih izbjeglica.

Kurti je istakao da učlanjenje u EU nema alternative, iako građani mogu biti nezadovoljni zbog viznog režima. Također je kazao da je u ovoj novonastaloj situaciji napadom Rusije na Ukrajinu ubrzanje učlanjenja zemalja zapadnog Balkana u EU važno i za region i za Evropu.

Naglasio je da je važno razumjeti da nije samo Ukrajina ugrožena, dok je u Kremlju ratni lider Putin koji će iskoristiti svaku slabost za svoju hegemoniju, te da zato pomoć EU nikada nije bila potrebnija zapadnom Balkanu.

- Kao predsjednik nove i napredne vlade imao sam zadovoljstvo da govorim posebno o bilateralnim odnosima i saradnji koja se intenzivira više nego ranije. To se posebno vidi sa povećanjem kosovskog izvoza u Njemačku, ali i sa direktnim investicijama koje je Njemačka povećala na Kosovu, naglasio je Kurti.

Premijer Kurti je posebno istakao potrebu da Kosovo dobije više donacija za energetiku, jer je posvećeno primjeni zelene agende za zapadni Balkan.

Ministarka Baerbock se danas sastala i sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, a u petak će otvoriti Park energije vjetra Bajgora, koji je uspostavljen uz podršku Njemačke.

komentari (0)