Novi poslanici srpske zajednice na Kosovu preuzeli mandate

Deset poslanika Srpske liste je 7. novembra zvanično podnijelo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se 5. novembra svi srpski predstavnici povukli iz Skupštine i Vlade Kosova

Region 17.11.2022, 12:57 19.11.2022, 15:25
Novi poslanici srpske zajednice na Kosovu preuzeli mandate
© AA

Sjednica Skupštine Kosova danas je počela polaganjem zakletve novih devet poslanika Srpske liste i jednog iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak, koji mijenjaju deset poslanika Srpske liste koji su podnijeli ostavke. 

Deset poslanika Srpske liste je 7. novembra zvanično podnijelo neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se 5. novembra svi srpski predstavnici povukli iz Skupštine i Vlade Kosova, kao iz svih institucija na sjeveru zemlje. Potom je Centralna izborna komisija na zahtjev predsjednice Kosova Vjose Osmani odobrila preporuku s imenima kandidata koji bi trebalo da zamijene poslanike koji su vratili mandate.

Zakletvu su danas položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenja Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić i Biljana Maksić iz Srpske liste, dok je deseti Cvetko Veljković iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Novi poslanici Srpske liste napustili su salu poslije polaganja zakletve, a Veljković je ostao u sali, piše AA. 

Prema Ustavu Kosova u Skupštini je za srpsku zajednicu rezervisano deset poslaničkih mjesta. Nove poslanike je preporučila Centralna izborna komisija. Oni su ovjereni na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, koji su održani 14. februara 2021. godine.

Poslanici Srpske liste su, zajedno s ostalim srpskim predstavnicima, odlučili da izađu iz kosovskih institucija na centralnom nivou i u četiri opštine na sjeveru Kosova zbog suspenzije v. d. direktora Policije Kosova za Sever Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o izricanju opomena građanima s nepregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste su poručili da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu s Prvim sporazumom iz Brisela.

komentari (0)