Osmani i Kurti sa Blinkenom: Odnosi Kosova sa SAD su egzistencijalni

Osmani i Kurti danas će u Kongresu SAD-a učestvovati na ceremoniji potpisivanja sa Koroporacijom milenijumskih izazova ugovor vredan više od 200 miliona dolara.

Region 27.07.2022, 09:41
Osmani i Kurti sa Blinkenom: Odnosi Kosova sa SAD su egzistencijalni
© Facebook/Vjosa Osmani

Odnosi Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama su egzistencijalni, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, nakon što se zajedno sa premijerom Albinom Kurtijem u utorak u Vašingtonu sastala sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. 

Kosovska predsjednica je navela da je posebna čast sastanak sa državnim sekretarom Blinkenom sa kojim je ponovo potvrđeno čvrsto partnerstvo, kao i otvaranje novih poglavlja saradnje u važnim i strateškim sektorima između dvije zemlje.

- Sa Sjedinjenim Američkim Državama pojačaćemo našu zajedničku diplomatsku posvećenost, jačajući vladavinu prava, kao i naš evroatlantski put. Zajedno stojimo rame uz rame u rješavanju zajedničkih izazova miru, bezbijednosti, kao i u promovisanju naših zajedničkih demokratskih vrijednosti, napisala je Osmani na Facebook nalogu. 

Premijer Kurti je saopštio da je sekretarom Blinkenom razgovarano o “dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana Republike”.

- Istakli smo naše odlične bilateralne državne odnose i mogućnosti za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na trgovinskom sa više razmene. Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu, napisao je Kurti na Facebboku.

Kurti je dodao da bi članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezjbednosnih kapaciteta Kosova doprinijelo održivom miru i dugoročnoj stabilnosti cijelog regiona.

- Na sastanku smo potvrdili da je Republika Kosovo posvećena postizanju pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje između Kosova i Srbije i da smo se do sada konstruktivno i kreativno angažovali u procesu dijaloga, istakao je Kurti.

Poručio je i da su odnosi između Kosova i SAD-a i dva naroda trenutno jaki i istorijski duboki.

- Stojimo rame uz rame, jer smo prijatelji, partneri i saveznici, naveo je Kurti.

Američki državni sekretar Blinken napisao nakon sastanka na Twitteru je napisao da se sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem u State departmentu u Vašingtonu.

- Sastao sam se danas sa kosovskom predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Sjedinjene Države podržavaju evroatlantsku i međunarodnu integraciju Kosova i dijalog Kosova i Srbije koji pomaže EU. Cenimo gostoprimstvo Kosova prema Avganistancima i njegovu snažnu podršku Ukrajini, napisao je Blinken.

Osmani i Kurti danas će u Kongresu SAD-a učestvovati na ceremoniji potpisivanja sa Koroporacijom milenijumskih izazova ugovor vredan više od 200 miliona dolara.

komentari (0)