Osmani očekuje da Evropska unija povuče kaznene mjere prema Kosovu

Predsjednica Kosova je tokom posjete opštini Dragaš komentarisala i reakciju predsjednika Sjeverne Makedonije na posjetu premijera Kosova Albina Kurtija opštinama Čair i Tetovo, naseljene albanskim stanovništvom

Region 15.08.2023, 16:03 21.08.2023, 11:00
Osmani očekuje da Evropska unija povuče kaznene mjere prema Kosovu
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da partneri iz Evropske unije povuku kaznene mjere prema Kosovu, pošto kosovske institucije poštuju dogovor postignut u Bratislavi o deeskalaciji situacije na sjeveru zemlje. 

Osmani je kazala da Kosovo vjerno poštuje sporazum iz Bratisleve, te da već postoji smanjenje policijskih snaga u skladu sa sporazumom i stvara se pravni osnov za vanredne izbore u četiri sjeverne opštine, sa većinskim srpskih stanovništvom.

- Sada očekujemo da će korake preduzeti naši partneri u Evropskoj uniji, jer su njihove mjere bile potpuno nesrazmerne bilo kakvom nezadovoljstvu koje su imali u vezi sa postupcima Vlade Kosova, kazala je predsednica Osmani na konferenciji za novinare tokom posete opštini Dragaš.

Osmani je rekla da često ima utisak da su mnoge zemlje Kosovo tretirale kao da je izvršilo invaziju na neku drugu zemlju, iako je Kosovo djelovalo na teritoriji svoje Republike, koju je priznala velika većina država Evropske unije.

- Kao predsjednica zemlje, naravno da svaki dan tražim koordinaciju sa našim saveznicima i partnerima, jer su bezbjednosna pitanja kolektivna, a ne pojedinačna, dodala je Osmani.

Kosovska predsjednica je zatražila od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prekine negativan uticaj na srpske građane na sjeveru Kosova. Ona je izrazila uvjerenje da srpski građani žele da kroz peticiju iskoriste pravo na smjenu aktuelnih albanskih gradonačelnika, kako bi došlo do raspisivanja vanrednih izbora.

Sjeverna Makedonija jedan od najdragocenijih suseda Republike Kosovo 

Osmani je komentarisala i reakciju predsjednika Sjeverene Makedonije Steve Penderovskog na posjetu premijera Kosova Albina Kurtija opštinama Čair i Tetovo, naseljene albanskim stanovništvom. Ona je kazala da je Sjeverna Makedonija jedan od najdragocenijih susjeda Republike Kosovo i spada među države koje su u najkritičnijim trenucima prihvatile nezavisnost Kosova.

- Komunikacija između naših građana i građana Sjeverne Makedonije uvek je bila odlična i ti odnosi napreduju kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu, kazala je Osmani. Dodala je da na skupovima niko od organizatora ne provjerava svakog građanina šta ima u ruci, aludirajući na zastave sa etničkim albanskim teritorijama, koje su ocjenjene kao nacionalistička provokacija koja sugeriše šovinističke ideje velikih država.

Osmani je kazala da to nije bilo nešto organizovano i da zato vjeruje da je ovo mali nesporazum, koji se kada postoji volja i na jednoj i na drugoj strani, lako može prevazići.

- Kosovske institucije su zainteresovane samo za sve veće pozitivne odnose sa Sjevernom Makedonijom, naglasila kosovska predsjednica.

Premijer Kurti je u petak učestvovao u inauguraciji ulice nazvane po kosovskom aktivisti Ademu Demačiju u Čairu, opštini grada Skoplja, a potom je prisustvovao velikom koncertu u Tetovu gdje je dočekan albanskim zastavama i drugim albanskim nacionalnim simbolima.

Kurti je nakon reakcije makedonskog predsjednika kazao da Sjevernu Makedoniju smatra državom partnerom, saveznikom i prijateljem sa zajedničkim ciljevima integracije u Evropsku uniju. Također, dodao je da je boravio u Sjevernoj Makedoniji na poziv gradonačelnika Čaira i Tetova.

komentari (0)