Osmani sa ministrom vanjskih poslova Češke: Viznu liberalizaciju završiti dok je ta zemlja predsjedatelj

Glavni fokus sastanka Osmani i Lipavskyoa bilo je pitanje liberalizacije viznog režima

Region 29.09.2022, 16:05 02.10.2022, 11:25
Osmani sa ministrom vanjskih poslova Češke: Viznu liberalizaciju završiti dok je ta zemlja predsjedatelj
© AA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskyim istakla je da Kosovo računa na podršku Češke u procesu liberalizacije viza tokom njenog predsjedavanja Vijećem Evropske unije. 

Osmani je istakla da je Češka važan saveznik Kosova, sa kojim dijeli osnovne demokratske vrednosti i posvećenost miru, bezbijednosti i zajedničkoj budućnosti u evroatlantskoj porodici, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Glavni fokus sastanka Osmani i Lipavskyoa bilo je pitanje liberalizacije viznog režima, piše AA.

Osmani, koja se nedavno u Pragu sastala sa češkim rukovodstvom, zahvalila je ministru Lipavskyom na konstruktivnom zalaganju Češke da okonča proces liberalizacije viza tokom češkog predsjedavanja.

Osmani je ponovila stav da je odlaganje liberalizacije viza za narod Kosova velika nepravda.

- Izuzetno je važno da liberalizacija viza bude na dnevnom redu, stoga računamo na podršku Češke u tom pogledu kao nosioca predsjedavanja Vijećem EU, istakla je Osmani.

U vezi sa dijalogom sa Srbijom Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana i da je jedino rješenje koje doprinosi trajnom miru i stabilnosti proces usmjeren na obostrano priznanje.

Kosovka predsjednica je govorila i o potrebi napredovanja Kosova na evropskom putu. Ona je istakla punu koordinaciju vanjske i bezbjednosne politike Kosova sa politikom Evropske unije kao dokaz posvećenosti institucija i naroda Kosova evropskim integracijama. U tom pravcu Osmani je napomenula da će Kosovo ove godine podnijeti zahtjev za status zemlje kandidata.

Ministar vanjskih poslova Češke Republike Jan Lipavsky sastao se ranije danas i sa zamjenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem kome je prenio da je proces liberalizacije viznog režima na dobrom putu i da su njegova očekivanja od političkih odluka da se taj proces završi velika.

Češka je od 1. jula 2022. godine preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. Pitanje vizne liberalizacije za Kosovo bit će na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog vijeća 13. oktobra. Češko predsjedavanje EU već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore na ovu temu.

Kosovo je sve tražene kriterijume za viznu liberalizaciju ispunilo prije više od četiri godine, ali i dalje je jedina zemlja u regionu čiji građani ne mogu da putuju bez viza u evropske zemlje šengenske zone.

komentari (0)