Osmani sa Radevim: Bugarska nudi Kosovu podršku u suočavanju sa energetskom krizom

Osmani je zatražila podršku Bugarske za Kosovo u procesu članstva u Vijeću Evrope, Partnerstvu za mir, a zatim u NATO, kao i u drugim međunarodnim organizacijama

Region 30.11.2022, 15:20
Osmani sa Radevim: Bugarska nudi Kosovu podršku u suočavanju sa energetskom krizom
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani započela je zvaničnu posjetu Bugarskoj na poziv kolege Rumena Radeva, gdje joj pripređen doček uz visoke državne počasti.

Bilateralne odnose dvije zemlje predsjednica Osmani ocjenila je kao odlične, ističući da Kosovo može imati velike koristi od bugarskog iskustva u procesu evroatlantskih integracija, prenosi Anadolija.

Osmani je zatražila podršku Bugarske za Kosovo u procesu članstva u Vijeću Evrope, Partnerstvu za mir, a zatim u NATO, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Govoreći o dešavanjima na Kosovu, u regionu i šire, Osmani je istakla da su institucije Kosova posvećene miru, sigurnosti i vladavini prava na cijeloj teritoriji svoje zemlje. Ona je rekla da Srbija nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova pokušava da destabilizuje Kosovo koristeći svoje nelegalne strukture.

Međutim, prema njenim rečima, Kosovo nastavlja da igra konstruktivnu ulogu u dijalogu sa Srbijom, koji treba da bude usmjeren na međusobno priznanje.

Osmani je sa kolegom Radevim razgovarala o energetskoj krizi sa kojom se suočavaju Kosovo, region i Evropa, obavezujući se na zajednički odgovor na izazove u ovom sektoru.

Bugarska je izrazila spremnost da podrži Kosovo u suočavanju sa energetskom krizom, a dvije strane su se složile da pronađu modalitete za saradnju i podršku zajedničke međuministarske grupe dvije države.

Kosovska predsjednica je u susretu sa svojim kolegom Radevim istakla da je Kosovo napredovalo u oblasti vladavine prava i kao multietničko društvo, koje tretira sve zajednice na afirmativan način.

Na sastanku dvoje predsjednika, između ostalog, razgovarano je o jačanju saradnje u oblasti vanjske politike, odbrane, sigurnosti, obrazovanja i zdravstva, kao i u drugim sferama od zajedničkog interesa.

komentari (0)