Osmani: Uklanjanje ruskog gasa iz energetskog sistema zemalja EU, ispravna i strateška odluka

Region 19.05.2022, 13:20
Osmani: Uklanjanje ruskog gasa iz energetskog sistema zemalja EU, ispravna i strateška odluka
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je uklanjanje ruskog gasa iz energetskog sistema zemalja Evropske unije najprikladnija i najstrateškija odluka u novonastaloj situaciji kroz koju prolazi Evropa zbog rata u Ukrajina.

Na konferenciji „Dani zelene energije 2022“, na kojoj se razgovaralo o zelenoj agendi sa učesnicima iz regiona, predsjednica Osmani je rekla da vremena kroz koje prolazi Kosovo, ali i region i Evropa, nisu laka.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je istakla da rat u Ukrajini za posljedicu ima energetsku krizu u Evropi, koja se sve više produbljuje, suočavajući sve sa mnogim pitanjima u vezi garantovanja energetske bezbjednosti.

Osmani je ocijenila da je prekid snadbijevanja ruskim gasom u zemljama EU potrebna i strateška odluka u ovom periodu.

- Uklanjanje ruskog gasa iz energetskog sistema Evropske unije je najprikladnija i strateška odluka naših dana, ali velika zavisnost koja je godinama građena od ruskog gasa nekih zemalja EU dovodi kontinent u ključnu situaciju kada se moraju donijeti brza, mudra rješenja koja, koliko god utiču na ekonomiju i energetiku, prenose i jasnu geopolitičku poruku, naglasila je Osmani.

Predsjednica je govoreći o kosovskoj situaciji naglasila da su termoelektrane jako stare i da je zemlja bila prinuđena na uvoz električne energije kada je krajem prošle godine došlo do kvara na njima, a uvoz je nametnuo i visoke cijene struje.

- To je visoka cijena koju je Kosovo platilo u nedostatku diversifikacije energetskih izvora, kazala je Osmani, dodavši da je zavisnost od uglja godinama jako uticala na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Istakla je da Kosovo, kao posljedicu zanemarenosti zaštite životne sredine i pogrešnih politika, ima visok nivo zagađenosti vazduha i veliki broj respiratornih bolesti.

Kosovska predsjednica je rekla da je pravo vrijeme da se krene sa radom na ispunjavanju zelene agende i da su potrebne brze i hrabre odluke, kao što su investicije u obnovljivu energiju i aplikacije mjera energetske efikasnosti. Ona je navela da je u tom pravcu važna regionalna saradnja.

Zamjenica šefa Kancelarije EU na Kosovu AnnaCarin Platon rekla je da je zelena agenda izazov za Vladu, industriju, civilno društvo, ali i samu EU.

Ona je istakla da Kosovo ima niz ekoloških problema nagomilanih posljednjih decenija, kao što su povećana gradnja, zagađenje od vozila, grijanje na načine koji zagađuju vazduh, što uzrokuje visok nivoe zagađenja koje plaćaju građani Kosova.

- Snažno preporučujemo da unaprijedite primenu i sprovođenje zakona o životnoj sredini kao ključnog nacionalnog prioriteta u rješavanju novih ekoloških izazova. S tim u vezi, veoma je važno usvojiti zakonodavstvo EU, rekla je Platon.

Platon je naglasila da je po ovom pitanju veoma važno podizanje svijesti i ulaganje u obrazovanje novih generacija.

Na konferenciji “Dani zelene energije 2022” učestvuju ministri životne sredine sa Kosova, Albanije i Crne Gore, kao i gradonačelnici Prištine, Tirane i Sarajeva.

Konferencija je dio projekta „Evropeizacija kosovske agende životne sredine“, koji finansira Kancelarija Evropske unije na Kosovu i organizuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) na Kosovu u saradnji sa CEE Bankvatć, ERA Group od 16. do 22. maja.

Projekat „Evropeizacija kosovske agende životne sredine“ podržava proaktivno učešće kosovskog civilnog društva, medija i aktivista za životnu sredinu u reformi politike i donošenju odluka u vezi sa energijom, životnom sredinom i javnim zdravljem.

Cilj projekta je da pomogne Kosovu da politike životne sredine približi zakonodavstvu EU i da ojača dijalog između organizacija civilnog društva, medija, aktivista i javnog sektora, piše AA.

komentari (0)