Osmani: Zabrinuti smo da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na Zapadni Balkan

Napominjući da je Turkiye uvijek uz Kosovo u teškim i dobrim vremenima, Osmani je kazala da u svakom koraku koji naprave, Turkiye vide pored sebe

Region 16.03.2022, 14:21
Osmani: Zabrinuti smo da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na Zapadni Balkan
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu izjavila je da Kosovo prvo želi da uđe u program "Partnerstvo za mir", a potom i u NATO

Osmani je tokom vikenda učestvovala na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF) u Turkiye, čiji je globalni komunikacijski partner AA.

U intervjuu za AA istakla je da je Diplomatski forum u Antaliji za samo dvije godine postigao veliki uspjeh.

- Želim da se zahvalim predsjedniku Turkiye Recep Tayyipu Erdoganu i ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu što su nas sve okupili u ovim teškim vremenima kako bi pokazali Evropi i ostatku svijeta kako možemo koristiti diplomatiju da okupimo ljude i da radimo za više mira, više demokratije i više prosperiteta i razvoja, kazala je Osmani.

Odnosi Turkiye i Kosova

Također je komentarisala i bilateralne odnose Turkiye i Kosova.

- Veoma smo sretni što imamo prijatelja kao što je Turkiye, rekla je ona.

Napominjući da je Turkiye uvijek uz Kosovo u teškim i dobrim vremenima, Osmani je kazala da u svakom koraku koji naprave, Turkiye vide pored sebe.

Podsjetila je da Turkiye također podržava nezavisnost Kosova.

- Turkiye je jedan od najvećih stranih investitora koji podržava nezavisnost Kosova i otvara mnoga radna mjesta na Kosovu. Definitivno se nadamo da će se otvoriti nova polja saradnje jer vjerujem da još nismo dostigli naš puni potencijal, rekla je Osmani.

Istakla je da su diplomatski odnosi Kosova s Turkiye na veoma visokom nivou, a još jedna oblast rastuće bilateralne saradnje je odbrana.

Napominjući da je Turkiye jedan od dva najvažnija partnera odbrambene industrije Kosova, Osmani je kazala da je potpisani sporazum o slobodnoj trgovini pozitivno utjecao na međusobnu trgovinu.

Rat u Ukrajini

Dotakla se i rata u Ukrajini, napominjući da je Kosovo jedna od zemalja koje su najbrže izrazile solidarnost s Ukrajinom.

"Želimo da pokažemo našu solidarnost s narodom Ukrajine. Ukrajina je nezavisna i demokratska zemlja i ima pravo da odlučuje o svojim pitanjima", rekla je Osmani.

Istakla je također da je Kosovo prošlo kroz sličan proces kao i Ukrajina.

- Mi smo bili žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina Miloševićevog režima koji nije priznavao nikakva pravila, međunarodno pravo ili međunarodno humanitarno pravo. Uostalom, i mi smo bili izbjeglice. Tako da možemo razumjeti kako se Ukrajina osjeća, kazala je ona.

Rat u Ukrajinu će utjecati na sviju 

Dodala je da su njihova vrata otvorena za ukrajinske izbjeglice i da će nastaviti da podržavaju ukrajinske novinare u borbi protiv ruske propagande.

Istakla je da rat neće utjecati samo na Ukrajinu, već na sviju.

- Također smo zabrinuti da se rat prelije na Zapadni Balkan, jer Rusija već neko vrijeme koristi Srbiju kao posrednika u regiji. Ima vojni, politički i ekonomski uticaj upravo preko Srbije, kazala je.

Istakla je da Kosovo sa svojim partnerima radi kako bi spriječili da se to dogodi.

- Vjerujem da ćemo biti uspješni, ali moramo biti oprezni, svjesni hegemonističkih i imperijalnih namjera Rusije, navela je Osmani. 

Srbija izazvala nove prepreke

Komentarišući pregovore sa Srbijom, Osmani je rekla da je Srbija svojim učešćem ometala pregovore.

Navodeći da je Srbija za pregovaračkim stolom izazvala nove prepreke, Osmani je kazala da Kosovo nastavlja da radi na dijalogu i nudi prijedloge u cilju održavanja stabilnosti.

- Pola problema bi bilo riješeno ako bi postojalo priznanje, rekla je Osmani te dodala da se nadaju da će se Srbija pridružiti stavovima Evropske unije protiv Rusije.

Podsjetila je da Srbija i dalje drži svoj zračni prostor otvorenim za Rusiju.

- Pomažući ruskoj ekonomiji i ruskim oligarsima, oni obezbjeđuju kiseonik Putinovoj administraciji, rekla je.

Osmani je također istakla da je ukrajinska kriza primjer šta se dogodi kada ne uslijede potrebne reakcije pred agresijom.

Vojska Kosova po standardima NATO-a 

Izjavila je također da je vojska Kosova po standardima NATO-a i da ima podršku NATO saveznika.

Ističući da Kosovo prvo želi da uđe u Partnerstvo za mir, koje ima za cilj da izgradi povjerenje između članica NATO-a u Evropi i bivših sovjetskih zemalja, a potom i u NATO.

Ukazujući na sigurnosni značaj članstva u NATO-u, Osmani je rekla da je članstvo Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore dalo veliki doprinos NATO-u.

Pominjući važnost postojanja više međunarodnih institucija i organizacija na Kosovu u smislu nacionalne sigurnosti, Osmani je istakla da zemlje koje vole i podržavaju mir trebaju da rade zajedno.

Osmani je podsjetila da su Kosovo i Bosna i Hercegovina izgubili mnogo civila u ratovima sa Srbijom, dodajući da ne žele ponovo doživjeti isto.

- Riječ 'nikada više' nije samo obični slogan. To znači da poduzimamo korake u svakodnevnom životu, u našim politikama i u našim odlukama kako naše buduće generacije više ne bi doživjele ovakva iskustva. Sve što radimo mora doprinijeti miru i prosperitetu. Moramo izgraditi okruženje u kojem buduće generacije neće doživjeti rat tokom svog života. Ne samo u slučaju Ukrajine, nijedan nevin čovjek ne smije biti žrtva ni u jednom ratu, jer civili, posebno žene i djeca, najviše stradaju u ratovima, kazala je Osmani za AA.

komentari (0)