Otvoren 39. Međunarodni seminar albanskog jezika, književnosti i kulture

Region 23.08.2021, 14:01
Otvoren 39. Međunarodni seminar albanskog jezika, književnosti i kulture
© AA

Na prištinskom Univerzitetu "Hasan Priština" danas je počeo s radom 39. Međunarodni seminar albanskog jezika, književnosti i kulture, koji je okupio studente i naučnike albanologije iz mnogih zemalja, javlja AA.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i premijer Albin Kurti, koji je rekao da ako albanologija ima dužnost da bude nauka koja usmerava albansko znanje, to će doći saradnjom istraživača na fakultetima.

- Ako mislite i sledite osnovnu tezu da je albanologija nauka koja usmerava albansko znanje, ona bi trebala da bude nauka koja motiviše fakultete delom svojih organa. Naravno, podsticaj za albanologiju dolazi iz činjenice da se smatra da albanski jezik ima neke specifičnosti: svoju antiku i morfologiju, rekao je Kurti.

Premijer je dodao da treba težiti najvišoj nauci o albanskom jeziku i da se srednjoročno treba misli na albanske učitelje u dijaspori.

Zamenica ministarke obrazovanja Kosova Edona Maloku-Berdina rekla je da seminar nosi dugu tradiciju, baveći se aktuelnim temama albanskog jezika i kulture.

Rektor Univerziteta Naser Sahiti istakao je da je ovaj seminar jedan od najvažnijih foruma koji promoviše specifične aspekte koji karakterišu albansku kulturu uopšte. Naveo je i da je seminar pomogao internacionalizaciji napora Kosova za slobodu, demokratiju i razvoj nacije.

- Od svog osnivanja, ova kulturna i jezička aktivnost, poznata je po tome što je ne samo održala na životu interes stranaca za savladavanje našeg jezika i kulture, već i po tome što je u najtežim periodima uspela da okupi oko sebe albanologe iz Evrope i sveta, i na taj način, osim očuvanja, negovanja i razvoja albanologije, takođe je bio plodonosan u davanju posebnog doprinosa internacionalizaciji naših napora za slobodu, demokratizaciju i razvoj naše nacije, rekao je Sahiti.

Na svečanom otvaranju govorili su i predstavnici Univerziteta u Tirani i organizatori seminara.

Ovo izdanje ima šest glavnih tema za tri naučne sesije, ali i znatan broj referata i redovnih predavanja. Glavne teme jezičke sesije biće "Struktura staroalbanskog" i "Albanski jezik i njegove varijante", dok su u književnosti glavne teme "Usamljenost i izolacija u albanskoj književnosti" i "Podučavanje književnosti u novom milenijumu" .

Seminar nije održan prošle godine zbog pandemije koronavirusa, a ovo izdanje je organizovano uz fizičko prisustvo svih učesnika i trajaće do 3. septembra ove godine.

komentari (0)