Ozvaničeno otvaranje vazdušnih koridora između Kosova i Albanije

Kosovo je počelo da koristi vazdušne koridore s Albanijom 28. decembra prošle godine na osnovu sporazuma iz 2020. godine

Region 25.01.2024, 09:17
Ozvaničeno otvaranje vazdušnih koridora između Kosova i Albanije
© AA

 Premijer Kosova Albin Kurti učestvovao je na zvaničnoj ceremoniji upriličenoj povodom otvaranja vazdušnih koridora između Republike Kosovo i Republike Albanije, koje skraćuje vrijeme putovanja za osam do 12 minuta.

Kosovo je počelo da koristi vazdušne koridore s Albanijom 28. decembra prošle godine na osnovu sporazuma iz 2020. godine. Do sada su se avionski letovi do i s Međunarodnog prištinskog aerodroma "Adem Jashari" obavljali samo vazdušnim koridorom preko Sjeverne Makedonije.

Kurti je ocijenio da je ovo korak napretka, efikasnosti i odgovornosti prema životnoj sredini i posebno se zahvalio svim međunarodnim partnerima koji su odigrali ključnu ulogu u omogućavanju otvaranja ovih vazdušnih koridora, saopšteno je iz Vlade.

"Skraćenjem putanje letova ka i s Kosova vrijeme putovanja je smanjeno za osam do 12 minuta. Smanjenje vremena leta znači značajno smanjenje potrošnje goriva, čime se minimiziraju emisije ugljen-dioksida", naveo je Kurti.

Dodao je da je to u skladu s posvećenošću Kosova ekološkoj održivosti i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Kurti je kazao da novim vazdušnim koridorima kosovski iseljenici imati koristi i od povećanih mogućnosti za pristupačnije cijene karata i za nove destinacije.

S tim u vezi, Kurti je pomenuo suštinsku investiciju Vlade Kosova od 34 miliona evra u projekat proširenja piste te uspostavljanje instrumentalnog sistema za sletanje i radio komunikacionih sistema na Međunarodnom prištinskom aerodromu "Adem Jashari".

"Zahvaljujući ovoj investiciji avioni mogu da slijeću i u uslovima smanjene vidljivosti, a pošto Prištinski aerodrom služi i kao alternativni aerodrom za regionalne aerodrome u slučajevima kada ne mogu da rade u uslovima smanjene vidljivosti, to utiče i na povećanje broja putnika do nas", kazao je Kurti.

On je zahvalio svim međunarodnim partnerima koji su odigrali ključnu ulogu u omogućavanju otvaranja ovih vazdušnih koridora, dodajući da je ova saradnja dovela do približavanja potpunoj normalizaciji donjeg vazdušnog prostora Republike Kosovo.

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova Liburn Aliu je rekao da otvaranje važnog koridora između Kosova i Albanije ima višestruke pozitivne utjecaje na građane, kojima štedi vrijeme i budžet, kao i za okruženje koje svi dijelimo.

Na svečanosti u prostorijama Agencija za vazdušno navigacijske usluge Kosova, pored premijera Kurtija i ministra Aliua, prisustvovali su i ambasador Njemačke Jorn Rohde, ambasador Albanije Petrit Malaj, ambasador Austrije George Scnetzer, direktor Agencije za vazdušno navigacijske usluge Samir Bllacaku, kao i zamjenici ambasadora međunarodnih partnerskih zemalja.

komentari (0)