Pahor u Prištini: Važno je postizanje konsenzusa i izbegavanje nacionalističke retorike

Region 08.09.2022, 10:33
Pahor u Prištini: Važno je postizanje konsenzusa i izbegavanje nacionalističke retorike
© AA

Predsednik Slovenije Borut Pohor izjavio je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, da je obaveza formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, jedan od retkih stavova u kojima se Slovenija i Kosovo ne slažu.

Pahor, koji na Kosovu boravi u cilju priprema predstojećeg 11. Samita regionalne inicijative Brdo-Brioni u Sloveniji, izjavio je da je primena svih sporazuma koje su Kosovo i Srbija postigli u Briselu, neophodno za jačanje međusobnih odnosa. On je kazao da za neke sporazume postoji alternativa, ali da za one za koje nema alternative važe ranije postignuti sporazumi.

Slovenački predsednik je, takođe, istakao da je obradovan poslednjim dogovorom o ličnim kartama, te je potencirao važnost postizanja konsenzusa, kao i izbegavanja nacionalističke retorike.

Naglasio je da EU treba da ispuni obećanje u vezi liberalizacije viza za građane Kosova. Istakao je da će se u ponedeljak na Samitu Brdo-Brioni, kome će prisustvovati svi lideri zapadnog Balkana, razgovarati o evropskim integracijama država regiona, privrednoj i socijalnoj situaciji u svetlu rata u Ukrajini i energetske krize.

„Smanjenje poverenja lidera u regionu je nešto što bi trebalo da nas ozbiljno zabrine u ovom trenutku. U ovih 11 godina video sam uspon ove inicijative, ali sada vidim situaciju u kojoj mnogi lideri izražavaju ono što nas razdvaja. Uvek sam mislio da perspektiva ovog regiona zavisi od toga šta nas spaja, a ne od onoga što nas radvaja“, naglasio je Pahor, piše AA.

Predsednica Osmani je potencirala da je Slovenija već 30 godina odličan prijatelj kosovskom narodu, kao i odličan primer evroatlantskih integracija. Ona je navela da Kosovo i dalje ima potrebe za slovenačkom pomoći i podrškom na svom evroatlantskom putu i za dobijanje vizne liberalizacije.

Osmani je istakla da obostrano priznanje treba da bude u centru konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, naglasivši da bi to obezbedilo stabilnost zapadnog Balkana. Kosovska predsednica je kazala da je duga lista sporazuma koje Srbija nije primenila, a posebno je izdvojila vladavinu prava.

“Srbija je 2013. godine potpisala obavezu da će rasformirati sve ilegalne, kriminalne strukture koje je izgradila na Kosovu. Ona ne samo da to nije učinila, ne samo da nije rasformirala ilegalne strukture, kojima rukovode ljudi sa crne liste SAD-a, nego naprotiv, nastavlja da ih osnažuje, finansira, nastavlja da im naređuje da destabilišu Kosovo, ali i ceo region”, kazala je Osmani.

Dodala je da je Kosovo 99 posto svojih obaveza iz Brisela ispunilo, ali da nije Zajednicu srpskih opština, zato što taj sporazum nije u saglasnosti sa Ustavom Kosova u 23 tačke. Kazala je da će Kosovo primeniti odluku Ustavnog suda Kosova, po kojoj Zajednica treba da bude multietnična, te je istakla da nikome ne trebaju polovična rešenja koja donose tenzije, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Slovenija, kao i druge zemlje koje su priznale Kosovo narušila teritorijalni integritet Srbije, Pahor je kazao da je ta izjava bila preterana i da ne treba isticati ono što nas razdvaja, dok je Osmani ocenila da je ”Srbija poslednja koja treba da priča o međunarodnom pravu nakon što je kršila ljudska prava na Kosovu, počinila genocid u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te i dan danas krši ljudska prava Albanaca u Preševskoj dolini”.

Slovenački predsednik se danas sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

komentari (0)