Parlamentarna komisija EU - Kosovo: Dijalogom do pune normalizacije odnosa između Prištine i Beograda

Evropski poslanik Franz je kazao da EU treba da ispuni obećanje o liberalizaciji viza za Kosovare, jer su traženi uslovi ispunjeni još 2018. godine.

Region 05.11.2021, 14:27 05.11.2021, 14:31
Parlamentarna komisija EU - Kosovo: Dijalogom do pune normalizacije odnosa između Prištine i Beograda
© AA

Usvajanjem zajedničke deklaracije danas je završen dvodnevni, sedmi po redu, sastanak Parlamentarne komisije za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropska unija - Kosovo. 

Po završetku sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare Mimoza Kusari-Lila, predsednica kosovske delegacije i Romeo Franz, predsednik delegacije Evropskog parlamenta, ocenili su sastanak uspešnim.

Evropski poslanik Franz je kazao da EU treba da ispuni obećanje o liberalizaciji viza za Kosovare, jer su traženi uslovi ispunjeni još 2018. godine.

Naveo je da proces dijaloga sa Srbijom hitno treba da krene napred i da se do sada postignuti sporazumi sprovedu. Takođe je kazao da se stalno radi na tome da pet preostalih država EU, koje još nisu priznale Kosovo, to urade.

- Vi dobro znate da smo mi, Evropski parlament, vaši najjači saveznici. Stalno radimo na tome da ubedimo neodlučne države da promene mišljenje. Samo je pitanje vremena kada će se predomisliti. Kredibilitet EU je na istorijskom niskom nivou zbog neispunjenja obećanja, rekao je Franc, dodavši da misli na odlaganje otvaranja pregovora o članstvu između EU i Severne Makedonije.

Kusari-Lila je navela da se u zajedničkoj deklaraciji pozdravlja posvećenost Kosova evropskom putu, uz naglasak na posvećenost borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Što se tiče dijaloga Prištine i Beograda, u našoj zajedničkoj deklaraciji koju je danas izglasala Parlamentarna komisija, ponovljeno je da dijalog treba da dovede do pune normalizacije odnosa između dve zemlje, rekla je Kusari-Lila.

Dodala je da se u zajedničkoj deklaraciji pozdravlja institucionalno organizovanje izbora u 2021. godini, parlamentarnih i lokalnih, izuzev opština sa srpskom većinom u kojima su uočene neregularnosti i pritisak na građane, što su konstatovali i EU posmatrači.

Kusari-Lila je istakla i da je cilj sastanka bio razmatranje odnosa između Kosova i EU, kroz detaljnije razmatranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kazala je da se diskutovalo i o regionalnoj saradnji i kriterijumima EU za finansiranje regionalnih projekata, energetici i prelasku na zelenu ekonomiju i pitanjima životne sredine, vladavini prava, nasilju u porodici i situaciji Roma, Aškalija i Egipćana.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao jedini ugovorni odnos Kosova i EU, stupio je na snagu 1. aprila 2016. godine, piše AA.

komentari (0)