Pendarovski: Novi prijedlog Francuske bolji od prethodnog

Podsjetimo, Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet za diskusiju

Region 01.07.2022, 10:55 04.07.2022, 09:28
Pendarovski: Novi prijedlog Francuske bolji od prethodnog
© AA

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da je novi prijedlog o rješavanju krize sa Bugarskom, koji je upućen od strane Francuske, a koja je do jučer predsjedavala Vijećem Evrope, bolji od prethodnog. 

Pendarovski je nakon samita NATO-a u Madridu, u izjavi za Sitel TV, kazao da je novi prijedlog Francuske za rješavanje krize sa Bugarskom koja predstavlja prepreku u pristupnim pregovorima, bolji u odnosu na prethodni, prenosi Time Balkan. 

- Mogu vam samo reći da je revidirani prijedlog Francuske, što se tiče nas, bolji od predhodnog. Da li je dovoljno dobar, o tome trenutno neću govoriti, poručio je Pendarovski.

Podsjetimo, Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske. Sjeverna Makedonija je rekla da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet za diskusiju.

Bugarski parlament je prošlog petka izglasao ukidanje veta koji je dugo blokirao pregovore o članstvu u Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

komentari (0)