Plenković: Poštuje se bitka za Vukovar, poštuje se žrtva Vukovara

Plenković je dodao kako je vrijeme koje je iza nas, kao i vrijeme koje je ispred nas ”zadaća da učinimo više za Vukovar, za njegove građane, ulaganje u razvoj i gospodarstvo, socijalnu uključenost i radna mjesta.

Region 18.11.2021, 11:09 18.11.2021, 11:12
Plenković: Poštuje se bitka za Vukovar, poštuje se žrtva Vukovara
© AA

Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti, a žrtva hrvatskih branitelja nikada neće biti zaboravljena, rekao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Plenković je u izjavi medijima rekao se na današnji dan prisjećamo žrtava i svih heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokratiju i ovakav život nakon Domovinskog rata.

- Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi i danas ovdje brojnim dolaskom ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske. To se vidi po dolasku mladih. To se osjeća u narodu. Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti, a žrtva hrvatskih branitelja nikada neće biti zaboravljena, rekao je Plenković.

Dodao je kako je vrijeme koje je iza nas, kao i vrijeme koje je ispred nas ”zadaća da učinimo više za Vukovar, za njegove građane, ulaganje u razvoj i gospodarstvo, socijalnu uključenost i radna mjesta.

Prema njegovim riječima, u proteklih pet godina je učinjeno mnogo u finansijskom i ekonomskom smislu, ali i simboličnom smislu za Vukovar.

- Vukovar je postao grad posebnog pijeteta. Današnji dan sjećanja je neradni dan, stoga i mnogi naši sugrađani mogu doći u Vukovar, da obilježimo dostojanstveno Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Vukovaraca, a isto tako Memorijalna bolnica je postala bolnica u Vukovaru, rekao je Plenković.

Najavio je nova ulaganja u infrastrukturu u Vukovaru.

- Želimo da Vukovar ima budućnost, tako su prije svega zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a na nama je da damo svoj mali doprinos i nagradimo to našim djelima u godinama koje su pred nama, rekao je Plenković.

Upitan što vlada čini kada su u pitanju nestali i neprocesuirani, Plenković je rekao kako se traga za više od 1.800 nestalih, a hrvatske vlasti rade na ovom pitanju.

- Tražimo podatke prije svega od onih koji to imaju, a to su vlasti Srbije, to su pojedinci koji znaju gdje su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku i ustrajat ćemo u tom nastojanju, u partnerstvu, prije svega s obiteljima nestalih i zatočenih s udrugama i s onima koji su zbog toga što ne znaju sudbinu njihovih (najmilijih, op.a), propatili puno i pate danas, rekao je Plenković.

Dodao je kako je državno odvjetništvo ranije saopćilo da je gotovina šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske, upravo s vukovarskog područja.

- Podnesene su optužnice protiv cijelog vojnog vrha JNA, zapovjednika, pojedinaca, ima više od 100 presuda. Ima onih presuda koje su u odsutnosti, a ima i onih procesa koje traju. Nažalost, dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu i to je problem s kojim se suočavamo stalno, ali ćemo nastaviti pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila, rekao je Plenković.

Dodao je kako u posljednje vrijeme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, piše AA. 

- Tek kada budemo imali konkretne dokaze sa podacima koji nisu poznati hrvatskim vlastima, tada ćemo moći reći da smo napravili korak naprijed, a jasno je da pitanje nestalih predstavlja dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema Evropskoj uniji (EU) i to ćemo uvijek vrlo jasno isticati, rekao je Plenković.

komentari (0)