Poziv ambasade SAD-a u Beogradu i Prištini: "Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja"

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini odlučno osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije

Region 11.12.2022, 19:50 11.12.2022, 20:24
Poziv ambasade SAD-a u Beogradu i Prištini: "Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja"
© AA

 Sjedinjene Američke Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i očekuju prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini. 

U saopštenju se ističe da Sjedinjene Države razumiju da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umješanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije, te da se ovo hapšenje koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i prijtnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

- Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbjede bezbijednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), navodi se u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini odlučno osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije,piše AA. 

- Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru dijaloga koji vodi EU kako bi se riješila pitanja koja izazivaju zabrinutost, saopšteno je.

komentari (0)