Predsjednica Kosova sa zvaničniciam State Departmenta: Kosovo ima podršku SAD-a

Predsjednica Osmani istakla je da evroatlantska budućnost Kosova uvijek ostaje strateški cilj, te da je Kosovu u tom pogledu opet potrebna podrška SAD-a u pravcu konsolidovanja državnosti i međunarodnog subjektiviteta Republike

Region 11.11.2021, 09:32 11.11.2021, 09:49
Predsjednica Kosova sa zvaničniciam State Departmenta: Kosovo ima podršku SAD-a
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa zvaničnicima Nacionalnog vijeća sigurnosti Sjedinjenih Americkih Država, kao i sa zvaničnicima State Departmenta.

U Vijeću sigurnost Bijele kuće, predsjednica Osmani se sastala sa zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonathanom Finerom, visokom direktoricom za Evropu u ovom Vijeću Amandom Sloat, kao i sa direktoricom za Balkan i Centralnu Evropu u Nacionalnom vijeću za sigurnost Robin Brooks.

Iz Predsjedništva Kosova saopšteno je da je predsjednica Osmani istakla bitnost snažnih odnosa Kosova i SAD-a i potrebu na konstantnom angažovanju radi dalje harmonizacije zajedničkih strateških prioriteta u našem regionu.

Predsjednica Osmani je, također, istakla bitnost ovog vijeća od nekoliko decenija i pozitivan uticaj koji je on imao na građane Kosova, kao i zbog bitnih ulaganja SAD-a i posvećenosti demokratiji.

Zvaničnici Vijeća sigurnosti istakli su da je predsjednik SAD-a lično posvećen Kosovu i da Kosovo ima snažnu podršku administracije predsjednika Bidena. Oni su izrazili svoju duboku zahvalnost Republici Kosovo što je dočekala Afganistance.

Predsjednica Osmani sastala se i sa pomoćnicom državne sekretarice Karen Donfried i pomoćnim zamjenikom glavnog sekretara Dereckom Hoganom.

Na sastanku su obje stranke visoko ocijenile odnose Kosovo – SAD i duboko partnerstvo između dvije zemlje. Predsjednica Osmani istakla je da Kosovo ostaje jedan od ključnih uspjeha vanjske politike SAD-a. Budući da su nas uvijek rukovodile vrijednosti i principi koje promoviše SAD, ona je potvrdila da su domaće institucije posvećene promovisanju vladavine zakona, zaštiti i unapređenju demokratije i ekonomskom razvoju, koji će stvoriti perspektivu građanima Kosova.

Predsjednica Osmani je dalje naglasak stavila na poslednje događaje u regionu, ističući destabilišuće tendencije Srbije, ali i sve opasnije prisustvo Rusije i Kine. U tom aspektu, ona je pozvala SAD da pruže podršku u borbi protiv ovog opasnog uticaja i da se angažuju u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsejdnica je istakla potpunu posvećenost Kosova aktivnom angažovanju u dijalogu Kosovo – Srbija, koji, kako je i sam predsednik Biden rekao, mora biti usredsređen na međusobno priznanje.

Predsjednica Osmani istakla je da evroatlantska budućnost Kosova uvijek ostaje strateški cilj, te da je Kosovu u tom pogledu opet potrebna podrška SAD-a u pravcu konsolidovanja državnosti i međunarodnog subjektiviteta Republike.

Ona je dobila potvrdu nepokolebljive podrške SAD-a i aktivne posvećenosti postizanju zajedničkih težnji.

U okviru  sastanaka, predsjednica Osmani će se sastati i sa državnom pomoćnicom državnog sekretara gđom Victoriom Nuland i sa ostalim zvaničnicima američkog State Departmenta, piše AA.

komentari (0)