Predsjednici Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije i Hrvatske: Podržati ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU

Slovenija, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, nastavit će neumorno raditi na pronalaženju puteva za trajni i pravedni mir, kako u Ukrajini, tako i za zaštitu civila u Gazi i drugdje u svijetu, rekla je nakon susreta slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar

Region 22.04.2024, 16:04
Predsjednici Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije i Hrvatske: Podržati ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU
© AA

 Schengenski režim jedno je od velikih postignuća Europske unije, a otvorene granice jedna su od najvećih prednosti u regiji koja ima poznate zidove, rekla je slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar tokom današnjeg susreta s predsjednicima Italije, Mađarske, Austrije i Hrvatske na Brdu kod Kranja, gdje se pet predsjednika okupilo povodom 20. godišnjice članstva Slovenije u Evropskoj uniji.

Među strateškim izazovima predsjednica Slovenije istaknula je kako se EU suočava s brojnim geopolitičkim i strukturnim izazovima.

"Na granicama Evrope bjesni rat u Ukrajini, kompliciraju se odnosi između Izraela i Irana, bespomoćno gledamo tešku humanitarnu i ljudsku krizu u Gazi kao i u Sudanu", rekla je Pirc Musar.

Najavila je da će Slovenija, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, nastaviti neumorno raditi na pronalaženju puteva za trajni i pravedni mir, kako u Ukrajini, tako i za zaštitu civila u Gazi i drugdje u svijetu.

"Tu su i izazovi vezani uz migracije, a ujedno pozdravljam nedavno usvojeni pakt o migracijama i azilu, kao i dobru suradnju policija susjednih zemalja u zaštiti naših evropskih granica. Razgovarali smo i o nekima od tih izazova danas, kako učiniti našu Evropsku uniju još jačom, konkurentnijom i društveno moćnijom, a usvajanje europskih vrijednosti nedvojbeno ima iznimnu transformacijsku snagu", naglasila je, dodavši da svi predsjednici predstavljaju zemlje koje podržavaju članstvo zemalja Zapadnog Balkana.

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella istaknuo je nakon sastanka da je Evropska unija zajednica vrijednosti, a ne samo okvir za gospodarsku saradnju, dodavši da je ulazak Slovenije u EU važan i za Italiju, jer je susjedna država, javlja AA. 

"Države članice moraju shvatiti koliko je važna konsolidacija EU-a i podržati ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU", rekao je Mattarella i podsjetio kako je slučaj Slovenije uspješna priča.

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen podsjetio je da su prije 20 godina neki govorili da proširenje EU neće uspjeti, ali danas znamo da to nije istina.

"Austrija je imala velike koristi od širenja. Izvoz u zemlje članice utrostručio se u 20 godina. Vidimo prednosti s obje strane", rekao je, dodavši da je podjela na stare i nove članice EU zastario koncept.

Ovakav susret dogodio se prvi put nakon 2011. godine kada je tadašnji predsjednik Danilo Turk na 20. obljetnici neovisnosti ugostio četvoricu kolega iz susjednih zemalja.

Ovaj put u posjet su došli talijanski predsjednik Sergio Matarela, austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, hrvatski predsjednik Zoran Milanović i mađarski predsjednik Tamas Sulyok, kojemu je ovo prvo službeno putovanje u inozemstvo nakon što je u martu preuzeo tu dužnost.

komentari (0)