Rama: Njemačka podržava "Otvoreni Balkan"

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume koji će olakšati trgovinu u regiji i stvoriti jedinstveno tržište rada. Sporazum bi uključivao i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama. 

Region 12.08.2021, 12:06
Rama: Njemačka podržava "Otvoreni Balkan"
© AA

Premijer Albanije Edi Rama kazao je kako Njemačka podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, te je pozvao na potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu prije Samita EU-Balkan, koji će se održati 6. oktobra.

Rama je tu vijest objavio na svom Twitter  nalogu gdje je naglasio i da su vrata „Otvorenog Balkana“ otvorena kao i to da se ne mogu čekati oni koji ne žele da shvate da je to put u budućnost.

- Njemačka vlada podržava "Otvoreni Balkan" suprotno onome što ljudima u Prištini i Tirani govore oni koji se ne pitaju za Ameriku. I, ne samo to, traži hitno potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu prije summita EU-a i Balkana, 6.oktobra, napisao je Rama na Twitteru. 

Kako podsjeća Aljaazera, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume koji će olakšati trgovinu u regiji i stvoriti jedinstveno tržište rada. Sporazum bi uključivao i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama. 

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ naišla je i na kritike. Premijer Kosova Albin Kurti naveo je da „Otvreni Balkan“, više liči na „Balkan otvoren za utjecaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine“, te i „otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava“.

Kurti je, također, istakao kako zajedničko tržište nije moguće sve dok se Srbija ne suoči sa prošlošću.

komentari (0)