Rama: Snaga Vojske Srbije na granici sa Kosovom "ravna nuli"

Kazao je da je raspoređivanje Vojske Srbije na granicu s Kosovom nalik raspoređivanju meksičke vojske na granici s SAD-om

Region 31.05.2023, 16:24 01.06.2023, 16:15
Rama: Snaga Vojske Srbije na granici sa Kosovom "ravna nuli"
© AA

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je snaga Vojske Srbije na granici s Kosovom “ravna nuli“ i da ne može učiniti ništa po pitanju razvoja situacije na Kosovu. 

Rama je komentirao tenzije na sjeveru Kosova u obraćanju novinarima na Forumu o globalnoj sigurnosti u Bratislavi (GLOBSEC).

Kazao je da je raspoređivanje Vojske Srbije na granicu s Kosovom nalik raspoređivanju meksičke vojske na granici s SAD-om.

- Ovo je kao da se meksička vojska pojavljuje na američkoj granici, što može učiniti? Oprostite, volim Meksiko, ali šta može učiniti? Ništa, apsolutno ništa. Radi se samo o unutarnjoj politici. Ono što se događa na sjeveru Kosova uvelike je povezano s unutarnjom politikom, rekao je Rama.

Uporedo s tim, visoki komesar Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sastao se s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, piše AA. 

- Trenutno stanje je opasno i neodrživo. Trebamo hitnu deeskalaciju i rješenje kroz dijalog, rekao je Borrell nakon sastanka.

komentari (0)