Rusija osniva nuklearni naučni centar u Srbiji

Rosatom, koji drži 17 odsto svjetskog tržišta nuklearnog goriva i najveći je proizvođač električne energije u Rusiji, potpisao je opšti okvirni sporazum sa Vladom Srbije za osnivanje centra

Region 15.12.2021, 11:04
Rusija osniva nuklearni naučni centar u Srbiji
© AA

Rosatom, državna institucija koja sprovodi sve vojne i civilne nuklearne aktivnosti Rusije, osnovat će nuklearni naučni i tehnološki centar u Srbiji.

Rosatom, koji drži 17 odsto svjetskog tržišta nuklearnog goriva i najveći je proizvođač električne energije u Rusiji, potpisao je opšti okvirni sporazum sa Vladom Srbije za osnivanje centra, koji je najavljen kao pomoć razvoju nuklearne tehnologije u Srbiji.

I dok lokacija na kojoj će centar biti uspostavljen i iznos investicije nisu objavljeni, najavljeno je da će u ovom centru biti uspostavljen ciklotronski kompleks i pogon za proizvodnju radiofarmaceuta i proizvodnja radioaktivnih izotopa za potrebe i medicine i industrije.

Nije saopšteno da li će Rosatom, koji je ranije podržavao osnivanje sličnih istraživačkih centara u Češkoj, Mađarskoj, Egiptu, Poljskoj, Kazahstanu, Uzbekistanu i Vijetnamu, preuzeti upravljanje istraživačkim centrom za koji se očekuje da će biti osnovan u Srbiji  naredne tri godine. 

komentari (0)