Samit Zapadnog Balkana u Skoplju: Jačanje saradnje i brža integracija u Evropsku uniju

Samitu će prisustvovati i zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar.

Region 14.10.2021, 14:18 14.10.2021, 15:16
Samit Zapadnog Balkana u Skoplju: Jačanje saradnje i brža integracija u Evropsku uniju
© Twitter/ Albin Kurti

Samit Zapadnog Balkana 2021 pod nazivom „Promovisanje inkluzivnosti i solidarnosti u Evropi“, održava se danas u Skoplju.

Samit koji organizuje "The Economist Events" fokusitat će se na jačanje stabilnosti i saradnje u regionu, ubrzanu integraciju država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju te na prioritete regiona u postcovid periodu.

U Skoplju prisustvuje potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, premijer Kosova Albin Kurti, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev kao i drugi regionalni i evropski lideri.

Dritan Abazović je govoreći na Samitu kazao da bi se snažnijom borbom protiv kriminala i korupcije umanjio i nacionalizam u zemljama regiona ističući tezu da „kada se savlada korupcija i kriminal, uslijedit će pomirenje“.

Abazović je istakao i da je Crna Gora za devet mjeseci zaustavila šverc cigareta koji je 30 godina važio za državni projekat, uhapšene su vođe najvećih kriminalnih klanova, zatim je kazao da je zaplijenjeno 1,4 tone kokaina što je najveća zaplijena kokaina u historiji Zapadnog Balkana. Crnogorski premijer poručio je i kako svaka kriza je ujedno i nova šansa a da zemlje Zapadnog Balkana moraju razumjeti da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak.

Osim Abazovića na Samitu govorio je i sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev. Zaev je istakao kako će se blokada između Bugarske i Sjeverne Makedonije odraziti na izbore u obje zemlje.  

Premjer Zaev je na otvorenju samita koji se održava u Skoplju, rekao kako je od velike važnosti da zajedno diskutuju i da traže rješenje za problem koji će dovesti do ekonomskog boljitka, da traže rješenja za reforme i način da se one sprovedu.

- Također, zajedno moramo raditi za konkurentnost u smislu napretka, za socijalnu koheziju, finansijske sisteme, biznis partnerstva i sve što je u kontekstu našeg zajedničkog puta i vizije za Evropsku uniju, kazao je Zaev.

Kosovski premijer Albin Kurti također je naglasio da kao socijaldemokratski političar vjeruje da je put ka razvoju kroz demokratiju i socijalnu pravdu.

Samitu prisustvuje i zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar.

komentari (0)