Saradnja Turkiye i Bugarske doprinijela sigurnosti opskrbe Europe prirodnim plinom

Plinski sporazum između dviju zemalja potpisali su generalni direktori Turske naftne plinovodne kompanije (BOTAS) i Bulgargaza

Region 04.01.2023, 00:00 05.01.2023, 13:35
Saradnja Turkiye i Bugarske doprinijela sigurnosti opskrbe Europe prirodnim plinom
© AA

Turkiye i Bugarska potpisale su danas sporazum o prijenosu do 1,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje. 

- Novi ugovor pokriva razdoblje od 13 godina, rekao je turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez u Sofiji, gdje ga je primio njegov bugarski kolega Rossen Hristov.

Donmez je dodao da bi takva saradnja uveliko pridonijela sigurnosti opskrbe Europe prirodnim plinom, zajedno s Bugarskom.

Plinski sporazum između dviju zemalja potpisali su generalni direktori Turske naftne plinovodne kompanije (BOTAS) i Bulgargaza, piše AA. 

Dogovor dolazi mjesec dana nakon sastanka čelnika i ministara energetike u Istanbulu.

- Zadovoljni smo što su se teme o kojima se razgovaralo u Istanbulu danas u Sofiji pretvorile u konkretne korake, manje od mjesec dana nakon našeg posljednjeg sastanka, rekao je Donmez. 

Turski ministar je dodao da će time doprinijeti sigurnosti snabdijevanja energijom Bugarske sa kojima imamo dobrosusjedske odnose. 

Ističući da saradnja Turske sa Bugarskom u oblasti energetike seže u prošlost, ministar Dönmez je podsjetio da je prvi prirodni gas u Turkiye došao preko Ukrajine, Rumunije i Bugarske. 

- Ta linija je prirodno deaktivirana nakon aktiviranja Turskog toka.  Sada imamo priliku da služimo članicama Evrope u ovoj regiji, posebno Bugarskoj, rekao je Donmez.

komentari (0)