Sastanak premijera Sjeverne Makedonije i Bugarske: "Dijalog će zamijeniti nacionalizam i govor mržnje"

Premijer Sjeverne Makedonije Kovačevski je, također, rekao da je njegova dvodnevna posjeta Sofiji bila uspješna jer je uslijedila samo sedmicu nakon posjete Skoplju, gdje su dogovorena pitanja koja podrazumijevaju bolju saradnju i bolje odnose u oblastima obrazovanja, infrastrukture, inovacija i komunikacija

Region 25.01.2022, 15:32 25.01.2022, 15:38
Sastanak premijera Sjeverne Makedonije i Bugarske: "Dijalog će zamijeniti nacionalizam i govor mržnje"
© government.bg

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i bugarski premijer Kiril Petkov predvodili su danas međuvladin sastanak u Sofiji.

Petkov je na sastanku rekao da će dijalog zamijeniti nacionalizam i govor mržnje i da obje strane žele da se odnosi poboljšaju. Kovačevsi je, sa druge strane, naveo da će u narednih šest mjeseci zajedno upravljati radnim grupama koje neće sačinjavati samo političari.

Bugarski premijer Kiril Petkov kazao je kako je najvažnije za politiku da se razvija za dobro oba naroda.

- Nema ništa bolje nego imati otvorenu ekonomiju, povezanu infrastrukturu, ali i pažljivo pratiti historiju, ljudska prava i pitanja evropsih integracija, naglasio je Petkov.

Petkov je pritom dodao i da će takav dijalog zamijeniti nacionalizam i govor mržnje te pokazati da obje strane žele učiniti više za dobrosusjedstvo.

- Postoji velika nada, vidjeli smo sinoć na zajedničkoj večeri da su neki ministri već odredili određene mjere. Očekujem prave rezultate dok danas razgovaramo sa Dimitrom, dodao je Petkov.

Premijer Sjeverne Makedonije Kovačevski je, također, rekao da je njegova dvodnevna posjeta Sofiji bila uspješna jer je uslijedila samo sedmicu nakon posjete Skoplju, gdje su dogovorena pitanja koja podrazumijevaju bolju saradnju i bolje odnose u oblastima obrazovanja, infrastrukture, inovacija i komunikacija .

- Dvije vlade će raditi na pitanjima iz oblasti infrastrukture, posebno Koridora 8, putne infrastrukture, željezničke infrastrukture i telekomunikacija. Zatim u dijelu treninga u kojem povezujemo mlade ljude s kojima razmjenjujemo ideje, istakao je Kovačevski.

Navodeći da će timovi raditi sa kopredsedavajućim i zajednički upravljati radnim grupama koje se neće sastojati samo od političara u narednih šest mjeseci, Kovačevski je dodao da njega i bugarskog kolegu ljudi video kao one koji žele Excel tabele, žele rokove, žele uspjeh.

- Uvijek ćemo biti tu i stalno učestvovati u radu svega što se radi, a želimo da se radne grupe barem jednom sedmično informišu o napretku kako bi građani bili zadovoljni,  ocijenio je Kovačevski.

komentari (0)