banner17

banner18

Sastanak u Ohridu: Pravi trenutak da se ubrza integracioni proces Zapadnog Balkana u EU

Borrell i Lajčak su se najprije sastali s predsjednikom Vučićem, a potom i s premijerom Kurtijem. Na kraju će biti održan zajednički sastanak. Očekuje se da se dvije strane usaglase o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Region 18.03.2023, 13:26 18.03.2023, 14:52
Sastanak u Ohridu: Pravi trenutak da se ubrza integracioni proces Zapadnog Balkana u EU
© AA

Sjeverna Makedonija je danas domaćin sastanka na visokom nivou u dijaloga Kosovo - Srbija, koji se održava uz posredovanje Evropske unije. 

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski primio je danas u Ohridu lidere susjednih zemalja, kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zvaničnom prijemu prisustvovali su i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbijednost Joseph Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Priština - Beograd Miroslav Lajčak, piše AA. 

- Imam čast i zadovoljstvo što Ohrid domaćin sastanka na visokom nivou dijaloga između Kosova i Srbije, koji predvode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, rekao je premijer Kovačevski na konferenciji za novinare, gdje je obavesjtio da su sastanci u okviru dijaloga u toku.

Premijer Kovačevski je imao odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, prije početka dijaloga, poželivši im uspješan sastanak.

- Jutros sam, na moj zahtjev, održao odvojene bilateralne sastanke s predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Lično sam želio da im ukažem na značaj koji mi, kao susjedna država Srbije i Kosova, pridajemo ovom sastanku, kao da im poželim uspjeha u dijalogu, rekao je Kovačevski.

Dodao je da je ohrabrio strane da budu konstruktivne i da imaju produktivan dan.

Borrell i Lajčak su se najprije sastali s predsjednikom Vučićem, a potom i s premijerom Kurtijem. Na kraju će biti održan zajednički sastanak. Očekuje se da se dvije strane usaglase o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvuje specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Premijer Kovačevski je na konferenciji za novinare istakao i da je zemljama zapadnog Balkana mjesto u EU i da je sada pravi trenutak da se ubrza integracioni proces za cijeli Zapadni Balkan.

- Želim da istaknem da Republika Sjeverna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina ovog dijaloga. Sjeverna Makedonija je danas prepoznata kao cijenjeni partner u međunarodnoj zajednici i faktor stabilnosti u regionu, rekao je Kovačevski.

Poslije posljednjeg sastanka na visokom nivou održanog 27. februara u Briselu, visoki predstavnik Borrell rekao je da su se dvije strane složile s tekstom EU prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i da se o njemu neće dalje diskutovati. EU je tada objavila i tekst EU predloga.

Taj sporazum u Briselu nije potpisan, iako je premijer Kurti rekao da je kosovska strana izrazila spremnost da ga potpiše. Međutim, srpska strana nije željela da se predlog potpisuje.

komentari (0)