Selaković nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije: Četiri države spremne da povuku priznanje Kosova

Selaković je novinarima poslije sjednice rekao da je danas predsjedniku Srbije predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i da će imena država biti objavljena ako bude potrebno.

Region 13.05.2022, 15:23
Selaković nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije: Četiri države spremne da povuku priznanje Kosova
© AA

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković najavio je danas poslije sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost da će Ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti sa radom na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, nakon što je Priština predala prijavu za članstvo u Vijeću Evrope. 

On je novinarima poslije sjednice rekao da je danas predsjedniku Srbije predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i da će imena država biti objavljena ako bude potrebno.

- Ovim gestom želimo da damo šansu državama Vijeću Evrope da u junu ne pokrenu prijem Kosova u Vijeće Evrope. Pokazujemo i spremnost da do rješenja dolazimo kroz dijalog, rekao je Selaković.

Kako je dodao, imaju informaciju da "najmanje dvije velike države rade na pružanju logističke podrške Prištini za dobijanje novih priznanja i na onemogućavanju povlačenja priznanja".

On je dodao da je prijavom za članstvo u Vijeću Europe Priština prekršila Vašingtonski sporazum i ukazao da je Vlada SAD-a, kroz saopštenje State Departmanta povodom prve godišnjice tog sporazuma, "jasno stavila do znanja da taj sporazum smatra važećim" i pozvala Beograd i Prištinu da se pridržavaju tog sporazuma.

Poslije njegove izjave, novinari nisu mogli da postavljaju pitanja, piše AA.

Sjednicom Vijeća za nacionalnu bezbijednost predsjedavao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Sazvana je nakon što je Kosovo predalo zahtjev za učlanjenje u Vijeće Evrope.

komentari (0)