Severna Makedonija formirala radnu grupa za uspostavljanje bezviznog režima sa SAD

Procenat odbijenih viza građanima Sjeverne Makedonije u 2022. godini iznosio je 26,29 posto

Region 18.09.2023, 09:16
Severna Makedonija formirala radnu grupa za uspostavljanje bezviznog režima sa SAD
© AA

Odlukom Vlade Sjeverne Makedonije formirana je Međuresorna radna grupa koju vodi Ministarstvo vanjskih poslova, a čine je i predstavnici drugih institucija koje rade na ispunjavanju uslova za uspostavljanje bezviznog režima sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše „Kosovo online“.

Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je proces pridruživanja zemljama Programa za ukidanje viza za SAD s obzirom da je, prema podacima koje je objavio State department, procenat odbijenih viza građanima Sjeverne Makedonije u 2022. godini iznosio 26,29 posto.

Ministarstvo ističe da je visok procenat odbijenih viza od najmanje 30% posljedica neodgovarajućih zahtjeva za koje planiraju da uskoro pokrenu kampanju edukacije građana o procesu podnošenja zahtjeva i uslovima koji moraju biti ispunjeni za dobijanje vize za SAD. Pridruživanje Sjeverne Makedonije Programu za bezvizni režim postalo je dio strateškog dijaloga sa SAD i jedan je od projekata u Akcionom planu usvojenom na sjednici vlade u februaru ove godine.

komentari (0)