Sjeverna Makedonija danas o francuskom prijedlogu

Zastupnicima će se tokom sjednice obratiti i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji.

Region 14.07.2022, 09:26
Sjeverna Makedonija danas o francuskom prijedlogu
© AA

Parlament Sjeverne Makedonije (Sobranje) u četvrtak će raspravljati o francuskom prijedlogu za rješavanje spora između te zemlje i Bugarske, koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom (EU). 

Rasprava u Sobranju održaće se nakon višednevnih masovnih protesta građana i opozicije protiv prijedloga, kojim se, kako kažu ugrožava makedonski identitet i jezik.

Zastupnicima će se tokom sjednice obratiti i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji.

Kako je najavljeno, ona će se u toku dana sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim, kao i predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem.

Za danas poslijepodne je najavljen nastavak protesta pod motom "Ultimatum - ne hvala", prenosi AA. 

Hristijan Mickoski, lider makedonske opozicione VMRO-DPMNE, koja podržava proteste protiv francuskog prijedloga, najavio jučer na društvenim mrežama da, bez obzira na ishod današnje sjednice, njegova stranka neće podržati ustavne promjene.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije je 30. juna primila izmijenjeni prijedlog, nakon čega je otpočeo proces konsultacija, prvo s koalicionim partnerima, zatim s predsjednikom države, potom s Parlamentom i opozicijom, kao i s civilnim sektorom.

Proteklih dana lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je naglasio da je novi francuski prijedlog za rješavanje spora s Bugarskom isti kao i prethodni, a prema njegovim riječima, sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, istorije i identiteta".

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da izmijenjeni prijedlog uključuje primjedbe i jasno konstruisane stavove makedonske strane te da predviđa jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i činjenicu da protokol s Bugarskom neće biti dio pregovaračkog okvira.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije je predsjedništvo izradilo dokument, smatra da je novim prijedlogom za obje strane pronađeno kompromisno rješenje.

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

komentari (0)