Sjeverna Makedonija proglasila 13.februar Danom žalosti zbog zemljotresa u Turkiye i Siriji

Premijer Sjeverne Makedonije je poručio da će država i narod nastaviti pomagati, biti solidarni i podržavati one koji su pogođeni potresom i izgubili sve.

Region 12.02.2023, 21:28 12.02.2023, 21:34
Sjeverna Makedonija proglasila 13.februar Danom žalosti zbog zemljotresa u Turkiye i Siriji
© AA

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je 13. februar proglasiti Danom žalosti u zemlji zbog razornih zemljotresa u Turkiye i Siriji. 

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Sjevernomakedonski premijer Dimitar Kovačevski objavio je na svom profilu na društvenim mrežama odluku o proglašenju dana žalosti, piše AA. 

"Sutrašnji dan smo proglasili danom žalosti u znak sjećanja na one koji su izgubili živote u razornim potresima koji su pogodili granično područje Turkiye i Sirije. Misli i molitve građana Sjeverne Makedonije su s porodicama i rodbinom onih koji su izgubili život", poručio je Kovačevski.

On je poručio da će država i narod nastaviti pomagati, biti solidarni i podržavati one koji su pogođeni potresom i izgubili sve.

U saopćenju Vlade iz Skoplja se navodi da će zastave u Sjevernoj Makedoniji biti spuštene na pola koplja, kao i na diplomatskim predstavništvima Sjeverne Makedonije u inozemstvu.

komentari (0)