Skoplje: Nastavljeni protesti protiv francuskog prijedloga, u četvrtak rasprava u Sobranju

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

Region 13.07.2022, 09:09
Skoplje: Nastavljeni protesti protiv francuskog prijedloga, u četvrtak rasprava u Sobranju

 Protesti građana koji traže odbacivanje francuskog prijedloga za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom (EU), nastavljeni su u utorak, deveti dan zaredom. 

Protesti pod motom "Ultimatum - ne hvala", započeo je ponovo ispred sjedišta Vlade Sjeverne Makedonije. Stotine demonstranata je zatim nastavilo do zgrade Ministarstva vanjskih poslova, a potom i do zakonodavnog doma Sobranja, gdje su izrazili nezadovoljstvo francuskim prijedlogom.

Kako je saopšteno iz Sobranja Sjeverne Makedonije, sjednica na kojoj će poslanici raspravljati o francuskom prijedlogu biće održana u četvrtak poslijepodne. Očekuje se da će se poslanicima ove zemlje obratiti i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Hristijan Mickoski, lider makedonske opozicione VMRO-DPMNE, koja podržava proteste protiv francuskog prijedloga, rekao je da je svaki gost dobrodošao, ali da se nada da će von der Leyen "biti fer i da će saslušati i mišljenja poslanika iz redova VMRO-DPMNE".

- Nadam se da će biti ovdje ne samo da bi se obratila parlamentu, već i da će malo saslušati naše argumente, jer to je suština. Svi su dobrodošli, želimo čuti šta misle, ali želimo i njih da nas slušaju. Ovo je demokratija i to su prave evropske vrijednosti, naglasio je Mickoski.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije je 30. juna primila izmijenjeni prijedlog, nakon čega je otpočeo proces konsultacija, prvo s koalicionim partnerima, zatim s predsjednikom države, potom s Parlamentom i opozicijom, kao i s civilnim sektorom.

Proteklih dana lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je naglasio da je novi francuski prijedlog za rješavanje spora s Bugarskom isti kao i prethodni, a prema njegovim riječima, sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, istorije i identiteta".

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da izmijenjeni prijedlog uključuje primjedbe i jasno konstruisane stavove makedonske strane te da predviđa jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i činjenicu da protokol s Bugarskom neće biti dio pregovaračkog okvira.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije je predsjedništvo izradilo dokument, smatra da je novim prijedlogom za obje strane pronađeno kompromisno rješenje.

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

komentari (0)