Skoro 3.000 državaljana Srbije predalo zahtjev za hrvatsko državljanstvo

Osim Srbije, zahtjev za hrvatsko državljanstvo predalo je i 974 državljana Bosne i Hercegovine, Kanade 212, SAD-a 135, Australije 98...

Region 08.12.2021, 11:57
Skoro 3.000 državaljana Srbije predalo zahtjev za hrvatsko državljanstvo
© FENA

Od 4.903 zahtjeva koji su u MUP pristigli ove i prošle godine državljani Srbije podnijeli su 2.982 zahtjeva, slijede državljani BiH s 974 zahtjeva, a u proteklih 30 godina "naturalizacijom" je u hrvatsko državljanstvo primljen 1,1 milion stranih državljana.

Iako je istjecao za manje od mjesec dana, tačnije 1. januara iduće godine, Sabor je prošlog petka rok za podnošenje zahtjeva za dobivanjem hrvatskog državljanstva produžen je za još godinu.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić naveo je pritom i podatke kako je tokom 2020. zaprimljeno ukupno 1.923 takvih zahtjeva, a u 11 mjeseci ove godine njih 2.980, dodajući da se u nekim konzularnim uredima termin čeka po nekoliko sedmica, a negdje i nekoliko mjeseci.

Elektronički sistem zaprimljenih zahtjeva za utvrđivanje hrvatskog državljanstva omogućava davanje statističkih podataka po parametru državljanstva osobe koja podnosi zahtjev, a ne po mjestu (konzularnom uredu ili diplomatskoj misiji Republike Hrvatske u inozemstvu) podnošenja zahtjeva.

U pravilu se državljanstvo osobe podudara s državom u kojoj je podnesen zahtjev uz rijetke iznimke. Na primjer, državljanin Bosne i Hercegovine ili Republike Srbije može i u Njemačkoj podnijeti zahtjev ako u toj državi legalno boravi zbog posla, navelo je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon čega je uslijedilo brojčano navođenje podataka o zaprimljenim zahtjevima, piše Večernji list, prenosi Fena.

Od ukupnog broja zahtjeva za utvrđivanje hrvatskog državljanstva (4.903) koji su zaprimljeni u Ministarstvu unutarnjih poslova, nakon što je 1. januara 2020. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, najveći broj zahtjeva podnijeli su državljani Republike Srbije (2.982 zahtjeva), Bosne i Hercegovine (974), Kanade (212), Sjedinjenih Američkih Država (135), Australije (98), Savezne Republike Njemačke (87), Crne Gore (77), Republike Slovenije (63), Republike Sjeverne Makedonije (52), Ujedinjenog Kraljevstva (42), Francuske (18), Švedske (15). 

Državljani nekih drugih zemalja zastupljeni su s brojem zahtjeva za utvrđivanjem hrvatskog državljanstva manjim od deset (Kosova, Italije, Novog Zelanda, Švicarske itd.), naveli su iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

komentari (0)