Skupština Kosova usvojila Vladinu odluku o hitnim mjerama za snabdijevanje električnom energijom

Ministarica ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je da je na evropskom tržištu došlo do enormnog povećanja cijena električne energije što će narednih mjeseci utjecati i na Kosovo. Također je navela da se zbog energetske krize može očekivati da neke evropske zemlje zabrane izvoz struje

Region 04.08.2022, 15:47 04.08.2022, 15:54
Skupština Kosova usvojila Vladinu odluku o hitnim mjerama za snabdijevanje električnom energijom
© AA

Na plenarnoj sjednici Skupštine Kosova poslanici su usvojili prijedlog odluke Vlade Kosova o hitnim mjerama za snabdijevanje električnom energijom. Za odluku je glasao 61 poslanik, nije bilo glasova protiv, niti uzdržanih. 

Ministarica ekonomije Artane Rizvanolli izjavila je pred poslanicima da je proglašenje vanrednog stanja neophodno. Ona je kazala da je na evropskom tržištu došlo do enormnog povećanja cijena struje što će narednih mjeseci utjecati i na Kosovo. Također je navela da se zbog energetske krize može očekivati da neke evropske zemlje zabrane izvoz struje.

- Imajući u vidu energetsku situaciju u zemlji i s ciljem prevazilaženja situacije Vlada predlaže da se proglase hitne mjere za ograničenje snabdijevanja električnom energijom u vremenskom periodu do 60 dana od stupanja na snagu te odluke, kazala je Rizvanolli.

Mjere Vlade se odnose na pomoć građanima, zabranu rudarenja kriptovaluta i mjera za uštedu električne energije.

Opozicija je, međutim, iznijela stav da je proglašenje vanrednog stanja za snabdijevanje energijom nepotrebno i da bi moglo da utječe na visinu cijene električne energije.

U ime poslaničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova, poslanik Ferat Shala je kazao da je u decembru prošle godine kada je Vlada prvi put proglasila hitne energetske mjere, njegova partija to podržala, ali da se kasnije nije izvijestilo kakav je bio efekat tih mjera. On je postavio pitanje Vladi zašto do sada nije iskorišćeno 90 miliona eura izdvojenih prošle godine za ublažavanje energetske krize, piše AA. 

- U uvodnom izlaganju ministarstva nismo baš ništa čuli šta je to hitno. Mi smo u avgustu i naši proizvodni kapaciteti imaju idealan period. Zašto danas hitne mjere kada imamo idealan period ili hoćete da izvozite struju, upitao je Shala. 

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku rekla je da Vlada Kosova treba da se pozabavi bezbijednim snabdijevanjem energijom, kako ne bi ponovo bilo drastičnih restrikcija struje. Po njenim riječima, ove hitne mjere nisu konkretizovane, jer ne govore o izdvajanju finansijskih sredstava, subvencijama, osiguranju uvoza, ulaganjima u alternativu energiju, već su suhe izjave bez ikakvog utjecaja na terenu.

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj kritikovao je Vladu, rekavši da problemima ne pristupa sa strategijom, nego problem rješava ad-hoc.

Opozicioni poslanici nisu podržali predložene mjere, ali nisu glasali ni protiv. Skupština može produžiti usvojene Hitne mjere do 180 dana.

komentari (0)