Spahiu iz Kosovske Mitrovice za Balkan News: "Velika je mogućnost izbijanja rata"

Na pitanje da li će američki faktor ponovo odigrati ulogu medijatora, Spahiu kaže da je trenutna situacija teža nego ranije.

Region 05.11.2022, 16:29 05.11.2022, 17:51
Spahiu iz Kosovske Mitrovice za Balkan News: "Velika je mogućnost izbijanja rata"
© AA

Trenutna dešavanja na Kosovu su najteža u proteklih nekoliko godina, kazao je to politički analitičar iz Kosovske Mitrovice Nexhmedin Spahiu za Balkan News.

 - Ovo je zaoštravanje situacije i jedna velika mogućnost izbijanja rata. Naravno, to neće ići odjednom već postepeno.  Mogući su incidenti i reakcije koje bi na kraju mogle završiti ulaskom NATO-a u Beograd, kazao je Spahiu. 

Politički analitičar tvrdi kako odluka o pregregistraciji vozila na Kosovu nije direktni uzrok trenutnih dešavanja. 

- Očito je da Vučić neće popustiti i da pred ovim tenzijama ipak želi sukob, a ne diplomatsko rješenje u regionu. Izgleda da je došlo i do kraja strpljenja međunarodne zajednice koja već 24 godine pokušava da dovede Srbiju u orbitu Zapada, ali oni uporno gaje politiku koju je gajila u vremenu kada je minstar spoljnih poslova Srbije bio Ilija Garašanin. Svi su siti rata, ali nacionalne ideologije koje su ovdje prisutne i dalje tjeraju u tom pravcu. Ni 90-tih niko nije bio željan rata, ali se rat desio, dodao je Spahiu. 

Na pitanje da li će američki faktor ponovo odigrati ulogu medijatora, Spahiu kaže da je trenutna situacija teža nego ranije.

- Nisam sklon da vjerujem Vučiću pošto on zna da dramatizuje, da se služi neistinama, ipak situacija nije takva gdje bi mogli biti mirni od onoga što se sve može desiti. Povlačenje Srba iz institucija Kosova je ekstreman potez, potez koji donosi sukobe, ponovio je  Nexmedin Spahiu. 

Podsjetimo, Srbi sa sjevera Kosova podnijeli su danas ostavke u Vladi Kosova, Skupštini i drugim institucijama. Također, policajci su skinuli uniforme policije Kosova. Regionalni mediji su na koncu objavili da su ROSU, specijalna jedinica kosovske policije, krenula prema sjeveru Kosovo, što su iz policije demantovali. 

Policija Kosova je saopštila da u skladu sa trenutnom situacijom i dešavanjima u zemlji ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Kosova, slobode kretanje i očuvanja reda i mira širom zemlje. 

U saopštenju dostavljenom medijima navedeno je da “policijske jedinice javnog reda i granične jedinice po službenoj dužnosti kruže/kreću se u zavisnosti od obaveza i policijskih zadataka, ali nema angažovanja, niti slanja specijalnih jedinica na sjever Mitrovice, kako je objavljeno u medijima”.

Dodaje se da Kosovska policija kontinuirano prati dešavanja u zemlji, uključujući dešavanja u Sjevernoj Mitrovici i vrši profesionalne procene u skladu sa kojima preduzima neophodne, razumne i zakonske mjere za rješavanje bezbjednosne situacije i profesionalno reagovanje u slučaju narušavanja građanske bezbjednosti ili ustavnog poretka.

“Policija Kosova će, prema potrebi i operativnim procjenama, angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala opšta bezbjednost u zemlji, kao i bezbjednost svih građana bez razlike”, piše u saopštenju.

komentari (0)