Srbija: Izbjeglice upisuju državne fakultete

Region 07.09.2021, 15:27
Srbija: Izbjeglice upisuju državne fakultete
© Balkan News

Šefica predstavništva Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeska Boneli izjavila je danas da je UNHCR veoma zadovoljan tercijarnim obrazovanjem izbjeglica u Srbiji. Navela je i da je načinjen značajan pomak time što je četvoro izbjeglica, dva mladića iz Avganistana, djevojka iz Burundija i mladić iz Libije upisano na fakultete.

Boneli je u pisanom saopštenju navela da od početka 2016. godine djeca izbjeglice u Srbiji imaju pristup svim nivoima obrazovanja, i da najveći broj djece pohađa osnovnu školu, a manji broj njih srednje obrazovanje.

U saopštenju se navodi da UNHCR poziva međunarodne aktere da ulože napore kako bi srednjoškolsko obrazovanje za djecu i omladinu izbeglice bilo garantovano, s obzirom na to da je stopa upisa izbjeglica u škole i univerzitete i dalje kritično niska.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je trenutno približno 175 izbjeglica uključeno u obrazovni sistem, a UNHCR sa partnerskim organizacijama aktivno prati i podržava obrazovanje nešto više od 20 mladih izbeglica u srednjim školama, 140 u osnovnim školama, četvoro studenata i petoro izbjeglica u školama za odrasle.

Ove godine su po prvi put izbjeglice koje nisu iz regiona upisale državne fakultete u Srbiji.

komentari (0)