Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija zajedno protiv energetske krize

Region 26.07.2022, 12:22 27.07.2022, 11:06
Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija zajedno protiv energetske krize
© AA

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je u Tirani da su ministri iz Sjeverne Makedonije i Albanije prihvatili inicijativu Srbije za formiranje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Ona je napomenula da je za energetsku bezbijednost regiona u uslovima krize potrebna solidarnost, povezivanje i zajednički rad na strateškim projektima.

Mihajlović je kazala da su svi u regionu pod velikim pritiskom da obezbijede da svega bude dovoljno za zimu, napominjući da je važno da se pored rješavanja aktuelnih problema u snabdijevanju razgovara i o strateškim projektima i potencijalnim zajedničkim investicijama, koje će učiniti region energetski stabilnijim.

- Treba da radimo na oba ova kolosijeka istovremeno. Svi imamo određene komparativne prednosti, određene nedostatke, i potrebu da obezbijedimo dugoročnu energetsku stabilnost. Naš prijedlog je bio da formiramo jednu zajedničku radnu grupu Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije koja će se baviti rješavanjem problema ove zime. Drago mi je da su ostali ministri ovaj predlog prihvatili", izjavila je Mihajlović

Kazala je da nema nijednog razloga da se ne razgovara, ne samo o povezivanju tržišta nego i o zajedničkom balansiranju, koje je potrebno u svim državama regiona.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike je saopćeno da je Mihajlović napomenula kako je Albanija dosta zavisna od OIE i onog trenutka kad postoji problem sa OIE potrebno je da ima baznu energiju, a to pitanje je važno i za Srbiju i za Sjevernu Makedoniju.

"Očekujem da od sljedeće nedjelje počnemo da radimo u okviru radne grupe i da predsjednicima, odnosno premijerima naših zemalja predstavimo prijedloge za zajedničke investicije, bilo da je riječ o solarnim elektranama, vetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa'', dodala je Mihajlović.

Poručila je da nije dovoljno da samo jedna zemlja bude energetski bezbijedna, već je potrebna međusobna pomoć i solidarnost, jer niko ne zna tačno kakva će biti situacija na zimu.

Balkannews

komentari (0)