Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, osudili rusku invaziju na Ukrajinu

Iako ne postoji konsenzus oko ukrajinske krize u BiH, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić osudili su Rusiju

Region 24.02.2022, 10:54
Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, osudili rusku invaziju na Ukrajinu
© AA

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, osudile su rusku invaziju na Ukrajinu.

Iako ne postoji konsenzus oko ukrajinske krize u BiH, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić osudili su Rusiju.

Hrvatska: "Smjesta prekinuti vojnu ofanzivu"

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da najoštrije osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu. Ističući da ruska akcija predstavlja teško kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava, Plenković je pozvao Rusiju da odmah prekine vojne napade.

Crna Gora: „Rusija krši osnovne principe međunarodnog prava“

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je i da najoštrije osuđuju vojne napade Rusije i najavio da su učestvovali u pozivu Evropske unije da se povuku ruske snage.

- Rusija krši osnovne principe međunarodnog prava, podriva sigurnost Evrope i šteti njenoj stabilnosti, napisao je Đukanović.

Sjeverna Makedonija: "Mi smo uz Ukrajinu"

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je odluka Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu akt agresije.

Osmani je u saopćenju objavljenom na Twitteru objavio da najoštrije osuđuju rusko djelovanje i da su stali uz Ukrajinu u ovim teškim trenucima.

Kosovo: "Ruska hegemonija neće uspjeti"

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani napisala je u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod.

- Kosovo stoji uz Ukrajinu i njene građane, koji se suočavaju sa posledicama ničim izazvanog rata, kao posledica agresije Rusije. Radićemo sa našim saveznicima na zaustavljanju destabilizacije našeg regiona. Hegemonija Rusije neće uspeti. Sloboda i demokratija će prevladati“, zaključila je Osmani.

Albanija: “Naše misli su sa narodom Ukrajine”

Albanski premijer Edi Rama, koji je kritiziran zbog šutnje o ukrajinskoj krizi, osudio je Rusiju u kratkoj izjavi.

- Zajedno sa NATO-om i njegovim saveznicima iz EU, osuđujemo rusku agresiju. Naše misli su sa narodom Ukrajine, napisao je.

Srbija saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost

Srbija je postala jedina zemlja koja nije osudila Rusiju nakon najnovijih dešavanja u regionu.

Zbog dešavanja u Ukrajini, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da danas održi sednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

komentari (0)