Tanja Fajon u Prištini: Kosovo da učini sve za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Ona je dodala da vanredni lokalni izbori u aprilu u sjevernom dijelu Kosova naseljenom srpskom većinom moraju biti časni i slobodni

Region 16.01.2023, 12:47 16.01.2023, 13:41
Tanja Fajon u Prištini: Kosovo da učini sve za normalizaciju odnosa sa Srbijom
© Twitter/Tanja Fajon

Potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je nakon sastanka sa svojom kosovskom koleginicom Donikom Gervallom, da Kosovo treba da učini napore na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kroz dijalog kojim posreduje Evropska unija. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Gervallom, Fajon je kazala da je Evroskoj uniji je potreban snažan Zapadni Balkan i snažno Kosovo, kako bi se izbjegli bezbjedonosni rizici. Ona je istakla da Slovenija u potpunosti podržava proces dijaloga između Kosova i Srbije te da bi se svaka nova krizna situacija trebala izbjeći po svaku cijenu.

- Ponovila sam da Kosovo treba da učini sve napore da normalizuje odnose, da ne bi trebalo da dođe do eskalacije situacije na sjeveru Kosova tako što će se započeti pregovori na kojima će se razgovarati o sponzorisanom prijedlogu Evropske unije koji je na stolu o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, naglasila je Fajon.

Ona je dodala da vanredni lokalni izbori u aprilu u sjevernom dijelu Kosova naseljenom srpskom većinom moraju biti časni i slobodni.

Fajon, koja je bila izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim za Kosovo, čestitala je na "zajedničkom uspehu da se stigne do liberalizacije viza za kosovske građane".

Fajon je naglasila da je Slovenija prijatelj Kosova i da treba da sarađuje s Kosovom u mnogim različitim oblastima kao što su energetski resursi, voda i upravljanje otpadom, a poslovno okruženje na Kosovu treba da bude bezbjedno i jasno prema stranim investitorima, piše AA. 

Zamjenica kosovskog premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Donika Gervalla rekla je da je Slovenija bila izuzetan zagovornik za uključivanje regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Ona je navela da Slovenija stalno vrši pritisak na Evropsku uniju da učini više za ovaj region.

Prema njenim riječima, ruska agresija na Ukrajinu pretvara rat u oruđe hegemonističke politike.

- Naš region je u opasnoj fazi evropske istorije, moramo da se suočimo sa ovom novom realnošću, jer će nereagovanje na nju samo još više uozbiljiti našu situaciju. Slovenija je također članica NATO-a, a Kosovo također doslijedno nije krilo težnju da što prije postane članica NATO-a kao težnju koja bi Kosovo približila zemljama sa kojima dijeli svoje vrednosti, istakla je Gervalla.

Gervalla je rekla da Srbija, "kao najbliži saveznik i predstavnik Rusije u regionu" prijeti regionu Zapadnog Balkana ratom i da je potreban zajednički i jedinstven odgovor kako bi te strategije sprečile.

Pored toga, Gervalla je rekla da je sa Fajon razgovarala i o ekonomskoj saradnji, slovenačkim investicijama na Kosovu, kao i o kosovskoj dijaspori u Sloveniji, kao najboljem mostu odnosa dvije zemlje.

Tanju Fajon će primiti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca.

komentari (0)