Trojica kosovskih policajaca stigla na Kosovo

Oslobođeni policajci Rifat Zeka, Beqir Sefi i Mustafa Shemi su sa graničnog prelaza Merdare u pratnji službenih policijskih vozila ispraćeni u Mitrovicu kod svojih porodica

Region 26.06.2023, 15:37 27.06.2023, 15:34
Trojica kosovskih policajaca stigla na Kosovo
© AA

Trojica kosovski policajaca, koje je Viši sud u Kraljevu danas pustio da se brane sa slobode, stigla su na Kosovo preko graničnog prelaza Merdare. 

Oslobođeni policajci Rifat Zeka, Beqir Sefi i Mustafa Shemi su sa graničnog prelaza Merdare u pratnji službenih policijskih vozila ispraćeni u Mitrovicu kod svojih porodica.

Vlada Kosova je tvrdi da su kosovski policajci 14. juna oteti dok su bili na dužnosti patroliranja uz granicu na sjeveru Kosova, dok zvanični Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji Srbije.

Kako je saopštilo Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova, tužilac nije tražio produženje pritvora za kosovske policajce, što je sud prihvatio i time im je omogućeno da se brane sa slobode, odnosno da se vrate na Kosovo, javlja AA. 

Prema riječima branilaca, Viši sud u Kraljevu je na današnjem ročištu potvrdio optužnicu Višeg tužilaštva u Kraljevu protiv trojice policijskih službenika, koja im na teret stavlja krivično djelo "proizvodnja, držanje i nedozvoljen promet oružja i eksplozivnih naprava“.

- Još jednom ističemo da je kidnapovanje naših policajaca na dužnosti na teritoriji Kosova akt agresije Srbije i kršenje međunarodnih normi, kao i da su optužbe srpskih vlasti nestabilne i politički motivisane. Kako je dokazano jasnim dokazima, policajci su bili na teritoriji Republike Kosovo, obavljajući svoju dužnost, navodi se u saopštenju MIPD Kosova.

SAD i EU tražile su hitno i bezuslovno oslabađanje trojice kosovskih policajaca.

komentari (0)