Turska donacija vojsci Sjeverne Makedonije: Vučni voz važan dio opreme vojske

Ambasador Republike Turske Hasan Mehmet Sekizkok naglasio je da će članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u dodatno ojačati vojnu saradnju dviju zemalja...

Region 28.04.2021, 11:11
Turska donacija vojsci Sjeverne Makedonije: Vučni voz važan dio opreme vojske
© Ministarstvo za odbranu Sjeverne Makedonije

U kasarni "Strasho Pindzur" u Petrovcu u Sjevernoj Makedoniji, danas je održana primopredaja donacije Republike Turske - vučnog voza za potrebe vojske Republike Sjeverne Makedonije. Primopredaji, na kojoj je vozilo ukratko predstavljeno i demonstrirano, prisustvovali su Radmila Sekerinska, ministrica odbrane Sjeverne te Hasan Mehmet Sekizkok, ambasador Republike Turske u Sjevernoj Makedoniji i drugi gosti.

- Ovim vučnim vozom,  koji se proizvodi u Republici Turskoj i pokazuje snagu odbrambene industrije među našim prijateljima, pružit ćemo cjelovit, siguran i efikasan transport mnogih naših jedinica i opreme koju koriste. Vozilo će biti naša logistička podrška i osiguravanje transporta naših inženjerskih mašina, kao i svih naših oklopnih vozila, sadašnjih i onih koja ćemo koristiti u budućnosti, rekla je ministrica odbrane Sekerinska.

Kako je dodala, u ovom domenu vojska će biti potpuno opremljena, a istovremeno će se postići mnogo veća pokretljivost i brzina u reakcijama.

U Krivolaku, naglasila je ministrica, prisutne su gotovo sve inženjerske mašine u vlasništvu vojske i „ako je potreban hitan transport za Skoplje ili bilo koji dio naše zemlje, prvo pitanje koje moramo riješiti je kako ga transportovati. Ovim vozom u potpunosti rješavamo ovo pitanje, naglasila je Sekerinska i podvukla da će to biti vrlo važna karika u izgradnji naših odbrambenih sposobnosti NATO-a.“

- Vučni voz pomaže interoperabilnosti, ali će istovremeno dati vojsci šansu da igra ulogu koju igra u drugim vrstama kriznih situacija onim vezanim za prirodne katastrofe, intervencijama u različitim opštinama, rekla je ministrica Sekerinska.

Ambasador Republike Turske Hasan Mehmet Sekizkok naglasio je da će članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u dodatno ojačati vojnu saradnju dviju zemalja.

- To realiziramo konkretnim koracima, poput današnjeg događaja. Nastavit ćemo u budućnosti da maksimalno iskoristimo mogućnosti za saradnju u oblasti odbrambene industrije. Turska će, kao međunarodno poznata zemlja sa akumuliranim vrijednostima na polju odbrambene industrije, i ubuduće podržavati svog saveznika prenošenjem svog iskustva i kvaliteta u sjevernu Makedoniju,  rekao je ambasador.

Kroz međusobne posjete na visokom nivou, dodao je on, koji će se realizirati u bilateralnom okviru, identificirat će se novi projekti i područja koja će dodatno unaprijediti saradnju na polju odbrambene industrije. 

Vučni voz služit će za prijevoz oklopnih vozila i teške mehanizacije, na operacije za koje su do sada utrošena sredstva za najam. Donacija je dio izvrsne odbrambene suradnje između Sjeverne Makedonije i Turske koja se temelji na dugogodišnjem prijateljstvu i savezništvu, a pokazana je kroz podršku u opremanju Vojske Sjeverne Makedonije i drugim projektima.

komentari (0)