U Albaniji uvedena obavezna vakcinacija u javnom i poslovnom sektoru

Ova odluka poslodavcima omogućava da od danas od zaposlenika u javnom sektoru, tržnim centrima i supermarketima zahtijevaju potvrdu o vakcinaciji.

Region 04.01.2022, 09:40 04.01.2022, 11:21
U Albaniji uvedena obavezna vakcinacija u javnom i poslovnom sektoru
© AA/Ilustracija

 Zbog širenja koronavirusa u Albaniji je danas stupila na snagu odluka o obaveznoj vakcinaciji radnika u javnom sektoru, tržnim centrima i supermarketima. 

Potaknute povećanim brojem zaraženih koronavirusom i širenjem omikron varijante, albanske vlasti su krajem prošle godine donijele odluku o uvođenju obavezne vakcinacije radnicima u javnom i poslovnom sektoru.

Ova odluka poslodavcima omogućava da od danas od zaposlenika u javnom sektoru, tržnim centrima i supermarketima zahtijevaju potvrdu o vakcinaciji. Oni koji se nisu vakcinisali moraće svakih pet dana predočiti potvrdu o negativnom PCR testu.

Ova odluka izazvala je negodovanje građana i zaposlenih u ovim djelatnostima. U nedjelju je u na trgu "Majka Tereza" u Tirani održan protest desetine građana, koji se protive obaveznoj vakcinaciji.

Naredbu kojom se predviđa vakcinacija radnika demonstranti smatraju nezakonitom. Istakli su da su povodom toga uputili žalbu Komesaru za zaštitu od diskriminacije.

Tvrde da je obaveza vakcinacije zaposlenih u javnom i privatnom sektoru "diskriminacija prema njima", te su pozvali zaposlene i njihove porodice na protest.

komentari (0)