U Crnoj Gori od sutra blokade puteva

Demokratski front  je, s druge strane, saopštio da su sazreli uslovi za blokade puteva širom zemlje...

Region 23.02.2022, 15:35 23.02.2022, 16:29
U Crnoj Gori od sutra blokade puteva
© AA

U Crnoj Gori, gdje se svakodnevno nastavljaju pregovori za novu vladu, stranke još uvijek nisu uspjele postići dogovor za manjinsku vladu.

Nastavljaju se protesti protiv manjinske vlade, u kojoj će prosrpske i proruske stranke biti isključene iz koalicione vlade.

Demokratski front  je, s druge strane, saopštio da su sazreli uslovi za blokade puteva širom zemlje, nakon što je 49 poslanika u parlamentu zatražilo sjednicu na kojoj bi se izabrala nova predsjednica.

Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, najavio je da će od sutra od 18.30 sati vršiti blokade puteva na 17 punktova u trajanju od sat i po, piše crnogorski javni servis RTCG. 

- Na 17 veoma važnih punktova izvan gradskih jezgri naši aktivisti će blokirati i poslati poruku svim građanima da ne pristajemo na izdaju, prekrajanje volje većinske Crne Gore i tražimo rješenja koja će omogućiti da parlamentarna većina pronađe formula koja će obezbijediti poštovanje volje građana od 30. avgusta 2020. godine, poručio je Mandić.

On je rekao da su znali da moraju sjesti za sto, razgovarati i tražiti rješenja, jer je to od njih tražio narod, koji je Demokratsku partiju socijalista (DPS), poslije 30 godina, poslao u opoziciju.

Mandić je kazao da su prethodnih dana dobili informacije, koje su veoma loše primljene u biračkom tijelu koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), da je Socijalistička narodna partija (SNP) delegirala pregovarača za konstituisanje manjinske vlade koju će podržati DPS.

On je dodao da je SNP bila članica koalicije ZBCG i da su svi zajedno obećali građanima da niko od njih neće praviti bilo kakav dogovor s DPS-om i predsjednikom te stranke Milom Đukanovićem.

Prema riječima Mandića, nedozvoljeno prekrajanje izborne volje se nastavlja.

- Kako vidimo da naši partneri iz koalicije ZBCG ipak razmišljaju kako da se konstituiše vlast suprotno ljudima koji su nas glasali, da je URA-i svejedno da li je s nama ili DPS-om, donijeli smo odluku da im uputimo opomenu i izlaskom na ulice kažemo da ne pristajemo na to i da ćemo se vaninstitucionalnim i institucionalnim sredstvima boriti protiv prekrajanja izborne volje, naveo je Mandić.

On je kazao da više od deset hiljada ljudi čeka poziv da izađu na 17 punktova, zadrže se sat i po i "kažu da ne prihvataju da se ukrade ono što su mukotrpno stekli 30. avgusta 2020. godine".

Mandić je rekao da DF ima ozbiljan plan kojim, kako je naveo, neće dozvoliti ni da vlada Zdravka Krivokapića priprema naredne izbore niti manjinska vlada Dritana Abazovića.

On je dodao da ulažu napore da se u okviru parlamentarne većine, plus autentični predstavnici nacionalnih manjina u Crnoj Gori, konstituiše vlast koja bi mogla da funkcioniše.

- Ako do toga ne dođe, mi svakako imamo rješenje za svaku datu situaciju, kazao je Mandić.

On je rekao da će sjutra ujutro obavijestiti javnost gdje će biti blokade.

- To je samo akcija opomene, dodao je Mandić i kazao ad će u Podgorici biti tri punkta, javlja AA. 

komentari (0)